Dünya Trump’ı partisi de sıkıştırıyor

Trump’ı partisi de sıkıştırıyor

16.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın, görevden aldığı FBI Direktörü James Comey’e yönelik olarak “Basına açılmadan önce, dua etsin de, konuşmalarımız kayda alınmış olmasın!” şeklindeki Twitter mesajı, Demokratlar kadar Cumhuriyetçiler’i de harekete geçirdi. Her iki kanattan siyasiler, böyle bir kaydın varlığı halinde, ortaya çıkarılarak Kongre’ye teslim edilmesi gerektiğini bildirdi.

Trump’ı partisi de sıkıştırıyor

Trump’ın kendi partisi Cumhuriyetçi Parti senatörü Lindsey Graham, NBC televizyonunda yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’a çağrıda bulunarak, “Şayet görüşmeler kayda alındıysa, ortaya çıkarılsın” dedi. Grahan, Beyaz Saray’ın bunu yaparak, şüpheler nedeniyle “kirlenen havayı temizlemesi” gerektiğinin altını çizerken, bir başka Cumhuriyetçi senatör Mike Lee de, benzer çağrı yaptı. Lee, bu tür kayıtların mahkemeye sunulmasını “muhtemelen kaçınılmaz” olarak niteledi.

Mahkeme tehlikesi

Trump’ın sözünü ettiği kayıtların ortaya çıkarılması için daha önce Demokratlar tarafından Beyaz Saray’a bir çağrı yapılarak, aksi halde, aniden görevden alınan FBI Direktörü Comey’in yerine düşünülen kişi için düzenlenecek oylamaya katılmayacaklarını bildirmişlerdi. Beyaz Saray da, bunun üzerine yapılan görüşmeleri kayıt altına alan bir sistemlerinin bulunmadığını açıklamıştı.

Bununla birlikte Senato Azınlık Lideri Charles E. Schumer, kayıtları yok etmenin “kanun ihlali” olduğunu vurgularken, “Eğer herhangi bir kayıt yoksa, Comey ve Amerikalıları yanılttığı için Trump’ın özür dilemesi gerekiyor. Trump, FBI’ya liderlik etmek için partizan bir figür seçtiğinde, Demokratların agresif bir siyasi mücadele için hazır olduğunu ilan etmiş oldu” ifadelerini
kullandı.

Öte yandan ABD Senatosu İstihbarat Komitesi’nde Demokratların kilit isimlerinden olan Virginia Senatörü Mark Warner, komitenin Trump’u bu tür kayıtlar için “kesinlikle” mahkemeye çağıracağını söyledi.