Dünya Trump’tan Küba’yla normalleşmeye hayır

Trump’tan Küba’yla normalleşmeye hayır

18.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump, Obama döneminde başlayan normalleşme dönemini sona erdirdiğini açıklarken, Küba’dan bu açıklamaya sert tepki geldi

Trump’tan Küba’yla normalleşmeye hayır

ABD Başkanı Donald Trump, eski başkan Barack Obama’nın ABD-Küba ilişkilerine yeni bir boyut getiren ve ambargo altındaki ülkeyle 50 yılı aşan aradan sonra diplomatik ilişkileri normalleştirme anlaşmasını tek taraflı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Miami’de, imza öncesi yaptığı konuşmada Obama’ya ve Küba yönetimine yönelik sert eleştirilerde bulunan Trump, Küba’ya seyahat ve para gönderme kurallarını sıkılaştıracaklarını vurguladı.

Geçmişin baskıcı yöntemlerinin yeniden devreye alındığını ifade eden Küba yönetimi ise ABD’den gelen her türlü tehdit ve Küba demokrasine uygulanan her türlü insan hakları ihlallerine rağmen diyaloğa hazır olduğunu söyledi. Küba Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada Küba hükümeti adına ülkeye uygulanan ablukanın sıkılaştırılmasına yönelik Trumpın aldığı yeri karar kınandı. Geçmişin baskıcı yöntemlerinin yeniden devreye alındığını vurglulanan açıklamada “ancak bu politikanın başarısız olduğunu zaten geçmiş gösterdi ifadeleri kulanıldı. Küba hükümeti yaptığı açıklamada, Trump’ın kararını “düşmanca” olarak niteledi ve ‘saygılı diyaloğa’ devam etmeye istekli olduğunu belirtti. ABD Başkanı’nın söz konusu kararının arka planında, ABD’den Küba’ya para akışını engelleme amacının yattığı tahmin ediliyor.