Dünya Trump yönetiminin ilk ziyaretinde

Trump yönetiminin ilk ziyaretinde

30.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. ABD dışişleri kaynakları, Başkan Donald Trump’ın kabinesinden Türkiye’yi ziyaret eden ilk isim olan Tillerson’un yoğun bir gündeme sahip olduğunu belirtti.

Trump yönetiminin ilk ziyaretinde

Tillorson’un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmesi bekleniyor. Tillerson’un çantasındaki
konu başlıkları şöyle:

Haberin Devamı

Rakka: DAEŞ’in sözde başkenti

Rakka’ya yönelik olası askeri harekât ve Türkiye’nin terör örgütü YPG’nin operasyona katılması konusundaki kaygıları başlıca gündem maddesi olacak. Rakka operasyonun nisanda başlaması planlanıyor. Türkiye ile ABD arasındaki en önemli ihtilaf, operasyonda YPG’nin ağırlığını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) yer alması. Rakka’nın ele geçirilmesi halinde, sonrasında yaşanacak muhtemel senaryoların da tartışılması bekleniyor. Çavuşoğlu, Türkiye’nin ABD’nin bu konudaki pozisyonunu netleştirmesi gerektiğini söyledi.

Güvenli bölge: Tillerson’un son dönemde yaptığı Suriye’de “geçici istikrar bölgesi” kurulması önerisi ve Türkiye’nin Suriye krizinin başından bu yana savunduğu “güvenli bölge” tezi de, konuşulacak konular arasında. Amerikan dışişleri yetkilileri, Tillerson’un ziyaretine ilişkin düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında “Özellikle müttefiklerimizin sınırlarında mültecilerin geri dönebileceği, barışın hâkim olduğu ve insani yardımın gönderilebileceği alanlar görmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

FETÖ: Terör örgütü lideri Gülen’in Türkiye iadesi meselesi konu başlıkları arasında.

NATO: ABD’li dışişleri kaynakları, Tillerson’un NATO müttefikleri Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında son dönemde yaşanan gerilimin düşürülmesi mesajı vermesinin beklendiğini söylerken, bunun, konuşmanın “ana temalarından” biri olmayacağı vurgulanıyor. Tillerson, Ankara’dan Belçika’nın başkenti Brüksel’e gidecek. Tillerson, Brüksel’deki
NATO Genel Merkezi’ni ziyaret edecek.