Gündem Tüm kablo kılıfları tamamen yanmış

Tüm kablo kılıfları tamamen yanmış

23.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği kazaya ilişkin bilirkişi raporunda, “Yer altında kullanılan bant, tahkimat, boru gibi maddelerin, yanmaz veya zor tutuşur malzemelerden seçilmesi gerekmektedir. Keşif esnasında yapılan ilk belirlemelerde, bantların yanmaz nitelikte olmadığı, su ve kül taşıma işlerinde, yandıkları zaman çok zehirli gazların ortaya çıktığı PVC boruların kullanıldıkları tespit edilmiştir. Yapılan tespitlerde, olay yeri yakınlarındaki tüm kablo kılıflarının tamamen yanmış oldukları saptanmıştır” denildi.

Tüm kablo kılıfları tamamen yanmış


Bilirkişi raporunda “Yer altında kullanılan bant, tahkimat, boru gibi maddelerin, yanmaz veya zor tutuşur malzemelerden seçilmesi gerekmektedir. Keşif esnasında yapılan ilk belirlemelerde, bantların yanmaz nitelikte olmadığı, su ve kül taşıma işlerinde, yandıkları zaman çok zehirli gazların ortaya çıktığı PVC boruların kullanıldıkları tespit edilmiştir. Yapılan tespitlerde, olay yeri yakınlarındaki tüm kablo kılıflarının tamamen yanmış oldukları saptanmıştır” tespitinin yer alması dikkati çekti.
Raporda ayrıca, “vantilatör ve aspiratörlerin gerektiğinde hava akımını ters yöne çevirebilecek tipte düzenlenmiş olmalıdır” koşulunun ocakta yerine getirilmediği belirtildi.

‘Sanki bilgisayar oyunu’
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise Soma kazasına ilişkin bilirkişi raporu hakkında Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, “İşçilerin anlattığı hikayelerle bilirkişi raporu örtüştü. İşçiler, ‘1 aydır acayip sıcak vardı, 1 haftadır da çizmelerimiz ter doluyordu’ demişlerdi. Katliam davul çalarak gelmiş, bunu işçiler de görmüş, Terlemeler, baş dönmeleri, zehirlenme belirtileri... Elle tutulan kayıtlarda usulüne uygun değer yazmışlar. İş güvenliğinden sorumlu olanlar da o kadar korkutulmuşlar ki, ölümü okuyorlar ama... Sanki bilgisayar oyununa döndürmüşler. Normal değeri yazarsan normal olacakmış gibi düşünüyorlar. Sabit sensörler, taşınabilir sensörler hepsi ölüm ölçmüş... Ölüm geliyorum diye ciyak ciyak bağırmış... Ama ölçüm defterini kitabına uydurmuşlar” diye konuştu.
Özel, “TKİ’nin ve ELİ’nin denetleme görevini yapmadığı ortaya çıkıyor. Teknik nezaretçi, nezaret etmek yerine vaziyeti idare etmiş, idare-i maslahatçılık yapmış” dedi.