Gündem Tuncel, HDK’da eş başkanlığı bırakıyor

Tuncel, HDK’da eş başkanlığı bırakıyor

17.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDK genel kurulu öncesi yapılan hazırlık konferansında eş genel başkan Tuncel 23 Ocak’ta yapılacak 6. Genel Kurul’da aday olmayacağını söyledi

Tuncel, HDK’da eş  başkanlığı bırakıyor

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) önümüzdeki hafta gerçekleştireceği 6. Genel Kurul’u öncesindeki hazırlık konferansı dün Farabi Otel’de yapıldı. Konferansa HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, HDP’li bazı milletvekilleri ile delegeler katıldı.

Haberin Devamı

Konferansın açılış konuşmasını yapan HDK Eşbaşkanı İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türkiye’nin bir yol ayrımında olduğunu belirtti. Tartışması devam eden öz yönetim ve demokratik cumhuriyet ifadelerine de vurgu yapan Kürkcü, “Öz yönetim olmadan demokratik bir cumhuriyet mi olur? Yukarıdan aşağıya bir cumhuriyet dayattığınızda onların değil devletin onları yönetme tarzını uygularsanız” diye konuştu. HDK Eşbaşkanı Sebahat Tuncel ise konuşmasında 23 Ocak’ta gerçekleşecek olan 6. Genel Kurul’da aday olmayacağını açıkladı.

Tuncel, “HDK çalışması benim açımdan çok önemli bir çalışmaydı. Başından beri yer alan bir arkadaşınızım. Ama önümüzdeki dönem 6. Genel Kurul’da aday olmayacağım. Eş sözcümüz başka bir arkadaşımızla yola devam edecek. 4 yıl birlikte mücadele ettik. Bu mücadeleye nerede olursa olsun devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini ifade eden Tuncel, akademisyenlere dava açılmasını eleştirdi. Tuncel, Barış için Akademisyenler İnisiyatifi bildirisine imza attıkları için gözaltına alınan ve ifadelerine başvurulduktan sonra serbest bırakılan akedemisyenlerin, bildiriyi, Türkiye’nin de imza koyduğu BM ve Santiago Sözleşmesi kapsamında imzaladıklarını söylediklerini kaydetti. Tuncel, akademisyenlerin ifadesini alan savcının uluslararası sözleşmelerden haberi olmadığını da ileri sürdü.