İstanbul TÜP BEBEK YAPTIRACAKLAR DİKKAT

TÜP BEBEK YAPTIRACAKLAR DİKKAT

20.02.2016 - 13:48 | Son Güncellenme:

.

TÜP BEBEK YAPTIRACAKLAR DİKKAT

İstanbul Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Faruk Buyru, tüp bebek yönetiminim kısırlık tedavisindeki en başarılı yöntem olduğunu vurguladı. Tüp bebek yönetiminin zaman içerisinde başarı oranlarının arttığını söyleyen Buyru, ‘ Bu tedavi bazı durumlarda tek tedavi seçeneği iken, bazen de diğer tedavilerin başarısız olduğu koşullarda son tedavi olarak uygulanır. Tüp bebek tedavisi zaman içerisinde çok kolaylaşmış, gebelik oranları artmıştır. Tedavi süresi kısalmış, yapılan enjeksiyon sayısı azalmış, daha az zahmetli bir tedavi haline gelmiştir. Tüp bebek tedavisinin aşamaları yumurtalıkların uyarılması, yumurta toplanması, yumurtaların laboratuvar ortamında eşinin spermleri ile döllenmesi (mikroinjeksiyon) ve embriyo transferidir. Embriyo transferinden sonra bazı ilaçlar kullanılarak 10 gün kadar beklenir ve sonunda test yapılarak gebelik oluşup oluşmadığı araştırılır’’ dedi.
"TÜP BEBEK TEDAVİSİ SUİSTİMALE AÇIK BİR TEDAVİ"
Prof. Dr. Faruk Buyru, çocuğu olmayan çiftlere büyük bir umut olan tüp bebek tedavisinin suistimale açık olduğunu kaydetti. Buyru,‘‘Etkinliği henüz kanıtlanmamış bazı yöntemler çiftlere umut ışığı gibi sunulabiliyor. Ne yazık ki henüz binlerce on binlerce kişide denenip kesin olarak kanıtlanmadan ,100 kişiye bile ulaşmayan çalışmaların sonucu , gebelik oranında çok büyük bir artış sağlamışçasına çiftlere sunuluyor ve insanlar bu şekilde sömürülebiliyor. Bunlar hamilelik aşısı, embriyonun yapıştırılması, endometriumun, rahim içinin incelenmesi gibi yöntemler. Diğer tedavi yöntemlerinde de belki buna benzer kötüye kullanımlar var ama tüp bebek gibi ailelerin çok büyük umut bağladıkları tedavi yönteminde azıcık gebelik şansının artırılması bile aileler için önemli olabiliyor’’ ifadelerini kullandı.
"TÜP BEBEK YAPTIRACAKLAR İYİ BİR ARAŞTIRMA YAPMALI"
Tüp Bebek isteyen çiftlerin iyi bir araştırma yapmaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Faruk Buyru, ‘‘Bu saydığımız yöntemlerin gebelik şansını artırdığı, hatta küçük bir oranda artırdığı bile kanıtlanmadan ‘’yüzde 40- 50 gebelik şansı arttı’’ ,‘’çocuğu olmayan çift kalmayacak’’ gibi sunulması son derece yanlış.İyice araştırmadan, bu konudaki verilerin güvenilir olduğuna inanmadan bu tür tedavilerin peşinden koşmasınlar.Tüp bebek tedavisine başvuran çiftler o merkezin güvenilir olup olmadığını araştırsınlar, bu konudaki yayınları , kesin bilimsel verileri edinsinler, bunun yanısıra işin maliyetini de hesaba katsınlar , olabilecek gebelik şansını düşünüp ona göre merkez seçiminde karar versinler” şeklinde konuştu.
İSVEÇ’TE GELİŞTİRİLEN YÖNTEME BENZER BİR ARAŞTIRMA İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ’NDE YAPILIYOR
İsveçli doktor Pascal Mock’un geliştirdiği ve anne rahminde gerçekleştirilen yeni bir suni döllenme yöntemi sayesinde laboratuvar ortamında döllenen “tüp bebeklerin” tarihe karışabileceği haberlerinin gündeme geldiğini sözlerine ekleyen Prof.Dr. Buyru,‘‘İsveç’ te geliştirilen yöntem embriyoların tüp bebek olmadan, doğal yolla gebe kalacak bir çiftte rahim içinden elde edilmesine yönelik bir işlem. Buna benzer başka çalışmalar da var.İstanbul Tıp Fakültesinde başlatmayı planladığımız yine aynı amaca yönelik bir çalışma da var. Tüm bunlar tüp bebek yapılmaksızın yumurtalıkları uyararak, doğal yolla gebe kalan hastalarda rahim içerisinden embriyo elde edip, bu embriyoya genetik işlem yapılmasına yönelik işlemler.Tüp bebek tedavisinde yumurta , sperm laboratuvar şartlarında yani kadının vücudunun dışında döllenip gelişen embriyolar rahim içine yerleştiriliyor.Bu bahsedilen yöntemde ise embriyo kadının rahmi içinde oluşup onu dışarıya alıp inceleme işlemi’’ diye konuştu.
“YÖNTEM KÜÇÜK BİR HASTA GRUBUNDA UYGULANABİLİR”
Bu yöntemin küçük bir hasta grubunda uygulanabileceğini ifade eden Buyru,‘‘Bu ancak, genetik hastalık taşıyıcısı olan çiftlerde bebek etkilenmesin diye , ya da kardeşe kemik iliği nakli, kök hücre nakli gereken durumlarda tüp bebek yapıldığında uygulanıyor. Tüp bebek yapılan hastaların son derece kısıtlı olan bir gurubu için geçerli olabilecek bu yöntemin etkinliği de kanıtlanmış değil. Bu yöntemler henüz deneysel aşamada.Bunlar gelişecek, ileriye gidecek, genetik inceleme için doğal yolla oluşan embriyolar kullanılabilecek. Bu amaçla tüp bebek yöntemine gerek kalmayacak ama, bu yöntemin bir umut ışığı olduğunu söylemek için henüz çok erken’’dedi.
“ARAŞTIRMA ETİK KURULDAN GEÇTİ”
İstanbul Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmanın etik kuruldan geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Faruk Buyru, “Etik kuruldan geçmiş olmasına rağmen henüz yeni başlayacak olan bir çalışma. Bunun sonuçlarını görmeden bir umut ışığı olduğunu söylemek kesinlikle yanlış olur. Doğal yolla oluşan doğal yolla gebe kalan çiftlerde rahim içerisinden embriyo elde edilebilir mi bunu araştırmaya yönelik bir çalışma” diye konuştu.

Yazarlar