10.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, temmuzda yüzde 6.9 artış gösteren sanayi üretiminin, Türkiye’nin büyümesinin öncü göstergesi olduğunu ve Türkiye ekonomisinde ikinci çeyrekte yaklaşık yüzde 8, yılsonunda da yüzde 7 büyüme beklediğini kaydetti.
Türk-İngiliz İş Forumu’da konuşan Çağlayan, “Sanayi üretim rakamları benim beklentimin çok üzerinde değil. Çünkü ihracat rakamlarından, sanayi üretim endeksini, sanayi üretim endeksinde de ihracat rakamlarını çok net bir şekilde görebiliyorsunuz. Gerek sanayi üretim endeksi gerek ihracat rakamları Türkiye’nin kendi büyümesinin de öncü gelişmeleri. Yüzde 6.9’luk büyüme oldukça sevindirici. Türk sanayisinin son derece dinamik bir yapıda olduğunun net göstergesi” diye konuştu.
İsraille ticaret hacmi
İsrail ile ticari ilişkiler konusunda bir soru üzerine, İsrail ile dış ticaret hacminin 3.7 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, “Biz İsrail’e dış ticaret fazlası da veren bir ülkeyiz. Şu an için ticaretimizde herhangi bir kesilme söz konusu değildir. Ancak ben de Ticaret Başmüşavirini geri alıyorum. Yazısını yazdım gönderdim. Orada biz de bakanlığımızı ikinci katip eş düzeyine eş ticaret ateşesi ile devam ettireceğiz” dedi.
İthalattaki artış
Çağlayan, ithalattaki artış konusunda ise bununla etkin mücadele konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, geçen yıl TL’nin aşırı değerli olmasının getirdiği bir fatura olduğunu, 2011 yılının ilk 6 ayında yaklaşık 20 milyar dolar civarında bir ithalat faturasıyla karşı karşıya kalındığını söyledi. Burada en önemli sebebin enerji fiyatları olduğunu belirten Çağlayan şunları söyledi:
“Geçen yılın tamamında 38.5 milyar dolar olan enerji ithalatı yapan Türkiye, bu yılın ilk 6 ayında 25 milyar dolar enerji ithal etmiştir. Geçen yıl TL’nin aşırı değerlenmesinden dolayı otomotiv sektöründe ciddi alımlar yapılmıştır. Şimdi normalleşiyor. Ağustos ithalatıyla ilgili beklentim artık 20 milyar dolar eşiğinin kırıldığıdır. Rakamlar açıklanacak. Benim Ağustos beklentim yaklaşık 18 milyar dolar civarında bir ithalattır. Bundan sonra da bilin ki ithalatın seyri azalacaktır. Türkiye’nin gerek dış ticaret açığı, gerek cari açığı, ilk 6 aydakinden daha iyi bir seyre, daha olumlu bir seyre gelecektir.”
‘Bu yıl enerji faturası 50 milyar dolar olur’
Çağlayan, yılsonu enerji faturasına ilişkin olarak da, “İlk 6 aya bakarsanız, bu rakam 45-50 milyar dolar seviyesinde olacağını ortaya koyuyor. Geçen yıl 38.5 milyar dolar olan fatura, bu yıl nereden bakarsanız bakın 50 milyar dolara yakın seviyeye gelecektir. Enerji fiyatları bu konuda en önemli belirleyici” dedi.