Ekonomi Turizmci çıkışı teşvikte arıyor

Turizmci çıkışı teşvikte arıyor

17.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Turizmciler Başbakan Yıldırım’a acil eylem raporu sundu. Genel beklenti: “KDV yüzde 5’e çekilsin... Vergiler ertelensin... ‘SGK işveren payı’nı devlet karşılasın... Yenikapı’ya kruvaziyer limanı yapılsın.”

Turizmci çıkışı  teşvikte arıyor

Türkiye, son dönem yaşanan terör olayları ve Rusya ile gerginlikten dolayı turizmde; turist sayısı ve gelirlerde büyük düşüş beklenirken turizci krizi aşmak için çıkış yolu arıyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, sektörün taleplerini bir rapor halinde önceki gün gerçekleşen görüşmede Başbakan Binali Yıldırım’a sundu. Edinilen bilgiye göre turizm sektörünün hükümetten beklediği adımlar arasında birçok farklı talep yer aldı. .

Yüzde 5 KDV önerisi
Yıldırım’ın önceki gün DEİK heyetini kabulünde ekonomik gelişmeler değerlendirilirken yaz aylarını zor geçirmesi beklenen turizm sektörünün sorunları da ele alındı. Yıldırım, önümüzdeki günlerde turizmle ilgili özel bir plan hazırlandığı bilgisini DEİK heyeti ile de paylaştı. TÜRSAB’ın raporu özetle şöyle:

- Turizm sektöründe KDV oranının tüm hizmetler için tek bir oran olarak uygulanması ve bir indirime gidilmesi. Halen konaklamada yüzde 8, diğer hizmetlerde yüzde 18 olarak uygulanan oranların tüm hizmetler için yüzde 5’e çekilmesi.

- Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesine sahip işletmelerin 2016’da tahakkuk eden tüm vergilerin faizsiz olarak bir yıl ertelenmesi.

- 2016 için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi sahibi tüm işletmelerde çalışanların çalışanların SGK işveren payının devlet tarafından karşılanması, bu işletmelerin ve 4B statüsünde çalışan rehberlerin prim ödemelerinin de faizsiz olarak asgari bir yıl ertelenmesi.

- Turizm taşımacılığında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli işletme ile sözleşme yapıldığının belgelendirilmesi halinde kullanılan yakıttan ÖTV alınmaması.

‘Yenikapı’ çıkarması

- Otellerin ecrimisil, kira ve benzeri devlete ödenen bedellerinde indirime gidilmesi ve yenileme teşviklerinin verilmesi. Halen sadece sağlık turizminin içinde olduğu Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi kapsamına tüm turizm sektörünün dahil edilmesi.

- Yayınlanan hükümet kararı ile 1 Nisan-31 Ağustos 2016 arasında verilecek 6 bin ABD doları tutarındaki charter desteğinin yeniden ele alınarak, pazarlara göre süresinin yeniden düzenlenip ilaveten Ortadoğu-İran pazarlarında hareketliliği artırmak üzere Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ilave edilmesi.

- Kamu çalışanlarına verilecek bir destekle 2016 yılında ülke içerisinde tatil yapmalarının özendirilmesi.

- Son yıllarda sektördeki payı ve önemi giderek artan kruvaziyer turizmin önündeki en büyük engel olan İstanbul’daki liman sorununun Yenikapı’daki miting alanında bir kruvaziyer liman yapılarak çözülmesi.

- Yurtdışından ülkemize yolcu getiren A Grubu seyahat acentalarına getirdikleri turist sayısına bakılmaksızın kişi başına en az 20 euro destek sağlanması.