Gündem Türk Büyükelçi'ye duygusal sürpriz

Türk Büyükelçi'ye duygusal sürpriz

03.07.2015 - 15:14 | Son Güncellenme:

Çanakkale Savaşları’nda önemli görevler üstlenen ve Kuzey Amerika kıtasından Anadolu topraklarına gelen tek birlik olan tarihi Newfoundland Alayı'nın geleneksel olarak düzenlenen Beaumont-Hamel Yemeği’ne, bu yıl Türkiye de davet edildi.

Türk Büyükelçiye duygusal sürpriz

Yemekte konuşma yapan Alay Komutanı Tuğgeneral Furlong, Türkiye'nin Kanada Büyükelçisi Selçuk Ünal’ın Çanakkale’de şehit düşmüş akrabalarına ve I. Dünya Savaşı’nda asteğmen olarak çarpışmış dedesi Bahattin Ünal’a da atıfta bulunması duygulu anlar yaşattı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal, aynı zamanda Newfoundland Alayı günü olan 1 Temmuz’da Savaş Anıtı’nda düzenlenen Kanada Milli Günü töreninde Türkiye’yi temsil etti. Eyalet Valisi Frank Fagan’ın resmi konutunda ressam Hikmet Çetinkaya’nın Gelincikler Resim Sergisi’nin de açılışı yapıldı. Büyükelçi Selçuk Ünal, ressam Çetinkaya ile birlikte Savaş Anıtı’na çelenk koydu. Böylelikle Türkiye Newfoundland Anma törenlerinde ilk kez temsil edilmiş oldu.

"Gelincikler" sergileniyor

Sanatçı Çetinkaya’nın sergisi Eyalet Valisi Fagan tarafından resmi konutunda düzenlenen 200 davetlinin katıldığı bir resepsiyon ile açıldı. Hikmet Çetinkaya’nın Gelincikler Resim Sergisi, resmi konuttan sonra adını savaşlarda hayatını kaybeden askerlerin anısından alan Memorial Üniversitesi’nde devam edecek.

Haberin Devamı

Büyükelçiye dede sürprizi

Kuzey Amerika’dan Çanakkale Savaşı’na katılan tek birlik olan Newfoundland Alayı’nın kışlasında, geleneksel olarak düzenlenen Beaumont-Hamel Yemeği’ne eyalet makamlarının daveti üzerine Büyükelçi Selçuk Ünal da katıldı. Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü dolayısıyla Türkiye’yi ziyaret eden heyette yer alan Eyalet Valisi Frank Fagan da konuşma yaptığı toplantıda Alay Komutanı Tuğgeneral Furlong, Büyükelçi Selçuk Ünal’a bir sürpriz yaptı. Büyükelçi Selçuk Ünal’ın Çanakkale’de şehit düşmüş akrabalarına ve I. Dünya Savaşı’nda asteğmen olarak çarpışmış dedesi Bahattin Ünal’a da atıfta bulunan Furlong’ın konuşması duygulu anlar yaşattı.

İstiklal Marşı çalındı

Yemek sonunda Eyalet Valisi Frank Fagan ve Alay Komutanı Furlong tarafından Türk milleti adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in saygıları sunuldu. Selamlamanın ardından alay orkestrası İstiklal Marşımızı çaldı.

Yemek sonunda kapanış konuşması yapan Büyükelçi Selçuk Ünal, "Çanakkale Ruhu" ile geçmişteki trajedileri unutmadan barışa sahip çıkıldığını belirterek, geçmişte yaşanan çatışmalardan dostluklar yaratıldığını söyledi. Ünal, "Newfoundland Alayı'nın I. Dünya Savaşı'na katıldığı ilk cephe olan Gelibolu'ya çıkmasının ardından 100 yıl sonra bir Türk Büyükelçisi olarak bu etkinliğe davet edilmekten ülkem adına şeref duyuyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, savaşta yaşamını yitirenler için '... bu topraklarda hayatlarını kaybettikten sonra artık bizim çocuklarımız olmuşlardır' yönündeki ifadesi ile buradan sonsuzluğa kadar sürecek bir barış mesajı vermiştir" dedi.