Gündem Türk dizileri Latin Amerika’da

Türk dizileri Latin Amerika’da

17.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

54 ülkeye ihraç edilen Türk dizileri pembe dizilerin kalbi Latin Amerika’ya girdi. “Bin bir Gece” Şili’de reyting rekoru kırdı. “Muhteşem Yüzyıl” da ABD üzerinden tüm kıtada yayında

Türk dizileri Latin Amerika’da


Türkiye merkezli dizi dağıtım şirketi Global Agency’nin Bulgaristan ile başlayan yolculuğu Uruguay dahil olmak üzere tam 54 ülkeye ulaştı. Uluslararası medyaya dair haberlerin yer aldığı Worldscreen adlı internet sitesi, Global Agency’nin CEO’su İzzet Pinto ile Türk dizilerinin başarısı hakkında bir röportaj gerçekleştirdi. Pinto, ilk adresleri Bulgaristan’da sağladıkları başarının önemli olduğunun altını çizerken “Diziyi yayınlayan televizyon kanalı Nova, Binbir Gece dizisinden önce yüzde 14 izlenme oranına sahipti. Sonrasında bu oran yüzde 60’a ulaştı” dedi.

En büyük yabancı dizi reytingi
Bulgaristan’ın ardından Yunanistan, Sırbistan ve Makedonya ile bugün 54 ülkeye dizi sattıklarını belirten Pinto, dram dizilerinin tekelini elinde bulunduran Latin Amerika’da bile artık Türk dizilerinin izlendiğini söyledi. Genç işadamı, “En başarılı ama en zor hamlemiz Latin Amerika oldu. Dramanın bir numarası olarak, yabancı ülkelerin dizileriyle hiç ilgilenmiyorlardı. Şili’deki Mega TV’ye Binbir Gece dizisini sattık ve yüzde 32’lik bir izlenme oranı elde edildi. Bu oran, Şili’de yabancı bir dizi için ilk olmuştu. Bu sayede Uruguay ve Ekvador’a da satmaya başladık. Şimdi sırada Brezilya, Meksika, Arjantin, Peru ve Dominik Cumhuriyeti var” açıklamasında bulundu.

5 yılda yarım milyar dolar olacak
Habere göre Global Agency’nin diğer başarısı ise Muhteşem Yüzyıl dizisi sayesinde gerçekleşti. ABD merkezli MundoFox kanalı, diziyi İspanyolca dublajla yayınlamaya başladı. Pinto, “En çok ilgi gören dizilerimiz, Binbir Gece, Muhteşem Yüzyıl ile Aşk ve Ceza. 7-8 yıl önce Türk dizi ihracatından yılda 100 bin dolar kazanılıyordu, şimdi ise bu rakam 180 milyona ulaşmış durumda. 5 yıl içinde 500 milyon dolara ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.