Ekonomi Türk ekonomisinin temelleri sağlam

Türk ekonomisinin temelleri sağlam

19.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, “Amerikan seçimlerinden sonra döviz kurlarıyla başlayan hareketlilik devam ediyor. Vatandaşlarımız rahat olsun, Türkiye ekonomisinin temelleri sağlamdır. Türkiye ekonomisiyle ilgili herhangi bir tereddüt yok” dedi

Türk ekonomisinin temelleri sağlam

Başbakan Binali Yıldırım, Amerikan seçimlerinden sonra dünya ekonomilerinde bir hareketlilik başladığını belirterek, “Özellikle döviz kurlarıyla başlayan bu hareketliliğin halen devam ettiğini biliyoruz. Dolar kurundaki bu artış da, diğer döviz kurlarındaki artışlar da dahil olmak üzere bu konuları değerlendireceğiz. Vatandaşlarımız rahat olsun, Türkiye ekonomisinin temelleri sağlamdır. Türkiye ekonomisiyle ilgili herhangi bir tereddüt yok” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında ekonomi yönetiminin katılımıyla dün toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) son dönemde döviz kurunda yaşanan hızlı yükseliş ele alındı.

Ekonomi yönetimi

Toplantı öncesinde Başbakan Yıldırım, gazetecilerin sorusu üzerine, “Birçok ülkenin ekonomik göstergelerinden çok daha iyi durumdayız. Yaşanabilecek olağanüstü gelişmelere karşı da tedbirsiz olmamızı bu şartlar gerektirmiyor. Biraraya geleceğiz, bunları değerlendireceğiz. Bundan sonra yapılması gereken işler nedir, alınması gereken kararlar nedir, onları alacağız” diye konuştu.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına Başbakan Yıldırım’la birlikte Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül ile BİST Başkanı Himmet Karadağ da katıldı.

Haberin Devamı

Öte yandan Hazine’den yapılan açıklamaya göre, Finansal İstikrar Komitesi’nin dün Başbakan Yardımcısı Şimşek başkanlığında toplandığı belirtilerek, “Toplantıda, son dönemde küresel ölçekte ve ülkemiz özelinde yaşanan gelişmelerin ülkemiz finansal piyasalarına etkileri ile önümüzdeki döneme ilişkin görünüm ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir” denildi.

‘Tedbir alınacak’

Toplantı sürerken yapılan yazılı açıklamada ise şöyle denildi: “Piyasalardaki hareketliliğin esas itibariyle küresel kaynaklı olduğu değerlendirilmekle birlikte ülkemize etkilerini sınırlamak amacıyla tüm tedbirler gözden geçirilmiştir. Bu çerçevede; T.C. Merkez Bankası, ekonomik gelişmeleri yakından takip etmekte olup fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda gereken tedbirleri alacaktır. Ekonomimizin direncini artıracak reformlar hızlandırılacaktır. Ayrıca, reel sektörün güçlü biçimde desteklenmesine yönelik adımlara devam edilecektir.”

Gözler Merkez’in faizine çevrildi

TL’de dün sert değer kayıplarının gözlenmesinin ardından gözler Merkez Bankası’nın gelecek hafta yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın (TCMB) kasım ayı PPK toplantısında, TL’deki sert değer kayıplarının ardından ekonomistlerin yarısı sadeleşme adımını tamamlamak adına politika faizinde 25 baz puanlık teknik bir artış yapılacağını öngörüyor.
Yurtdışında da bazı merkez bankaları para birimlerindeki kayıpların önüne geçmek üzere adımlar attı. Meksika Merkez Bankası faizleri 50 baz puan artırırken, Malezya Merkez Bankası iç piyasada döviz piyasasına müdahale edip dış piyasalarda para biriminin işlem görmesini yasakladı.

Açıklama etkili oldu?

Dolar/TL son dönemde hem iç hem dış gelişmelerle rekorlarını yenileyerek yükselişini sürdürüyor. Kur dün de yeni zirve olan 3.4080’i test ettikten sonra Başbakan Yıldırım’ın EKK toplantısında döviz kurunda son dönemde yaşanan hızlı yükselişin değerlendirileceğine yönelik açıklamalarının etkisi ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki toparlanmanın desteğiyle yönünü aşağı çevirdi. Dolar haftanın son gününü 3.37 seviyelerinden kapattı.