Gündem Türk hekimden gebe kalmaya azami başarı

Türk hekimden gebe kalmaya azami başarı

20.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk bilim insanı Prof. Dr. Timur Gürgan tarafından, çocuk sahibi olamayan çiftlere özel geliştirilen ‘balanslama tekniği’ ile kendi kendine ve tüp bebek tedavisi ile gebe kalma oranlarında optimum seviyeye ulaşıldı.

Türk hekimden gebe kalmaya azami başarı

Tekniğin, şu ana kadar 300’ün üzerinde hastaya uygulandığını ve sonuçların uluslararası bilimsel dergilerde yayımlandığını ifade eden Gürgan, Yunanistan başta olmak yurt dışından bilim insanlarının Türkiye’ye gelerek bu alanda eğitim aldığını kaydetti.
Avrupa Üreme ve Embriyoloji Derneği (ESHRE) Yönetim Kurulu Üyesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gürgan, kadının gebe kalmasının, üremeyi sağlayan hücre ve organların dengelenmesi ile ilgili olduğunu belirterek, bu işlemin balans tekniğinin ana felsefesini oluşturduğunu kaydetti.
Gürgan, “Çocuk yapmak için sperm, yumurta, döllenme, embriyo ve ana rahminin iç zarının dengelenmesi gerekiyor. Bu denge, gebelik için istenen ayda vücut tarafından optimal şekilde sağlandıysa, çift de korunmuyorsa kendi kendine çocuk olur. Bu dengelemeyi sağladığımızda, o çiftin çocuk yapabilme oranında azami başarı elde ediyoruz” dedi.
Gürgan, gebelik gerçekleşmeyince kadının suçlandığını ama erkeklerdeki bazı parametrelerin spermlerin dölleme oranlarını çok önemli derecede düşürdüğünü belirtti.