Ekonomi Türk - Hint ticaretine lira - rupi dopingi

Türk - Hint ticaretine lira - rupi dopingi

02.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Hindistan arasındaki ticaretin ve yatırımların artmasını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kur baskısını azaltalım. Milli para kullanalım” mesajını verdi

Türk - Hint ticaretine lira - rupi dopingi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hindistan’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının artmasını isteyerek, “Son yıllarda düğünlerini ülkemizde yapan Hintli ailelerin sayısında ciddi bir artış yaşandığını görüyoruz. 2017’de daha fazla sayıda Hintli turisti ülkemize bekliyoruz” dedi. Hindistan’dan Türkiye’ye gelecek işadamlarına her türlü kolaylığı göstereceklerini belirten Erdoğan, “Ticaretimiz üzerindeki kur baskısını azaltmalıyız. Yani kendi milli paralarımızla karşılıklı olarak ithalat ve ihracat yapabiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan, dün Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile birlikte Türkiye - Hindistan İş Forumu’na katıldı. Erdoğan, iki ülkenin işadamlarına şunları söyledi:

“Hindistan ile ikili ticaret hacmimizin 2016 sonu itibarıyla yaklaşık 6.5 milyar dolara ulaşması memnuniyet verici. Bu rakamın gün geçtikçe artacağını ve yakında gerçek potansiyele ulaşacağını düşünüyoruz. Ancak ikili ticaret hacminin dengesiz olduğu ve uzun yıllar ülkemiz aleyhine gerçekleştiği de bir gerçek.

Geçtiğimiz yıl itibariyle 652 milyon dolar olan ihracat, 5 milyar 750 milyon dolar ithalat olarak gerçekleşen bu dengesizliğin ülkemiz açısından sürdürülebilmesi çok zor. Karşılıklı yatırımların artırılmasını ve ticaret hacminin hızla dengelenmesine yönelik adımlar atılması önemli.

Haberin Devamı

Türk firmalarının Hindistan’daki yatırımları 212 milyon dolar iken Hindistan’ın Türkiye’deki yatırımlarına baktığımız zaman 110 milyon dolar. Dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye ile 7. büyük ekonomisi olan Hindistan’ın potansiyellerinin bu rakamların çok üzerinde.

Ülkemizde yatırım yapmak isteyen Hindistan firmalarına Yatırım Destek Ajansımız ve diğer kuruluşlarımız vasıtasıyla her türlü kolaylığa sağlamaya hazırız. Türkiye, kendi pazarı yanında Avrupa, Orta Asya, Karadeniz Bölgesi ve Ortadoğu başta olma üzere geniş bir coğrafya için de üretim ve ticaret üssü olmaya uygun bir konumdadır.

100 akıllı şehre katkı

Ticaretimiz üzerindeki kur baskısını azaltmalıyız. Yani kendi milli paralarımızla karşılıklı olarak ithalat ve ihracat yapabiliriz. Bu konuda ilgili birimlerimizin görüşmesinde fayda var.

Türkiye rekabet kurallarının işlediği bir ülke. Özel sektörümüz ekonomide öncü bir role sahiptir. Kanunlarımız yatırımcılara kolaylık sağlayacak şekilde düzenleyici bir anlayışla uygulanmaktadır.

Hindistan hükümetinin hayata geçirdiği 100 akıllı şehir ve Hindistan’da yapı projelerinin Hindistan’ın kalkınmasına ve kentsel dönüşüme büyük katkı sağlayacağı ortadır. Bu projelere Türk müteahhitlik firmaları katkıda bulunabilir.”

79 bin Hintli turist geldi, daha çok olmalı

Haberin Devamı

“Geçtiğimiz yıl 25 milyon yabancı turist ülkemizi ziyaret etmiştir. Tabii bu bizim için ideal bir rakam değil. Bunların arasında Hint turistlerin sayısı 79 bin. Halbuki Hindistan’dan biz çok daha fazla turist bekliyoruz. Tanıtma da ağırlık vererek tur operatörlerini karşılıklı olarak teşvik etmeliyiz.

Son yıllarda düğünlerini ülkemizde yapan Hintli ailelerin sayısında ciddi bir artış yaşandığını görüyoruz. Tüm bu imkanları geliştirmek suretiyle 2017’de daha fazla sayıda Hintli turisti ülkemize bekliyoruz. Özelikle balayları için ülkemiz çok müsait. Bunun için de bekliyoruz.

Turist sayılarının artırılması kapsamında ulaşımın geliştirilmesi önemli. Türk Hava Yolları ve Atlasjet havayolu şirketimiz Hindistan’a yönelik sefer sayılarıyla güzergahlarını artırmak istiyorlar. Bu alanda ortak uçuş düzenlemelerinin bulunduğu Air India ve Türk Hava Yolları ile diğer havacılık şirketlerimiz arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi yerinde olacaktır.”

UZAY VE YAZILIMDA İŞBİRLİĞİ

“Hindistan dünyanın en büyük ve en hızlı büyüyen serbest pazar ekonomilerden biri durumundadır. Ülkenin son yıllarda Sayın Modi önderliğinde yüksek teknolojide, bilgisayar yazılımı alanında ve uzay endüstrisinde kat ettiği önemli mesafeyi takdirler takip ediyoruz. Tüm bu sektörlerde Hindistan ile işbirliğimizi geliştirmeyi arzuladığımızı belirtmek istiyorum.

Haberin Devamı

Enerji alanında ülkelerimiz arasında büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyorum. Hindistan’ın enerji alanındaki öncü rolünü takdir ediyoruz. Yenilebilir enerji başta olmak üzere bu alandaki tecrübelerimizden karşılıklı olarak faydalanabiliriz. Nükleer enerji ülkelerimiz açısından bir diğer işbirliği alanı olabilir.”