Dünya Türk kökenli Johnson, İngiltere Dışişleri Bakanı oldu

Türk kökenli Johnson, İngiltere Dışişleri Bakanı oldu

14.07.2016 - 07:42 | Son Güncellenme:

İngiltere'nin yeni başbakanı Theresa May, sürpriz bir kararla eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ı Dışişleri Bakanı yaptı. Johnson, Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı Ali Kemal'in öz torunu Stanley Johnson'ın oğlu. Johnson, İngiliz ITV kanalına yaptığı açıklamada, "PKK'ya ve Peşmerge'ye çok fazla sempati duyuyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Türk kökenli Johnson, İngiltere Dışişleri Bakanı oldu

İngiltere'de başbakanlık koltuğuna oturan Muhafazakar Parti'li Theresa May, kabinesini açıkladı. Yeni İngiliz kabinesinde en dikkat çekici isim, şüphesiz Dışişleri Bakanlığı'na atanan eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson oldu.

Haberin Devamı

Boris Johnson, Brexit (İngiltere'nin AB'den ayrılması) kampanyasının önde gelen isimlerindendi. Johnson, May tarafından Dışişleri Bakanı olarak atanmasından dolayı onur duyduğunu söyledi.

Yeni başbakan Theresa May'in göreve harika bir konuşma yaparak başladığını vurgulayan Johnson, "Bu ülkenin önünde, Avrupa ve Dünya ile yeni ilişkimizi başarıyla şekillendirme yolunda çok büyük bir fırsat var" dedi.

Referandumdan yaklaşık yüzde 52 oyla Brexit sonucu çıkmasının ardından Johnson'ın adı bir süre iktidardaki Muhazafakar Parti'nin yeni lider, dolayısıyla da Başbakan adayları arasında geçmişti. Ancak referandum öncesi onunla birlikte kampanya yürüten Adalet Bakanı Michael Gove'un ona yönelik sert eleştiriler sonrası adaylığını açıklamasının ardından, Johnson iktidardaki Muhazafakar Parti'nin genel başkanlığına aday olmamıştı.

Haberin Devamı

ITV kanalında söylemişti: PKK'ya sempati duyuyorum

Boris Johnson, linç edilerek öldürülen Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in öz torunu Stanley Johnson'ın oğlu.

2008-2016 yıllarında başkent Londra'nın belediye başkanlığı yapan Johnson, İngiliz ITV kanalına yaptığı açıklamada, "PKK'ya ve Peşmerge'ye çok fazla sempati duyuyorum" ifadelerini kullanmıştı.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasına karşı çıkan Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, referandum öncesi Johnson'ın da aralarında bulunduğu Brexit yanlılarını, 'Türkiye konusunda söyledikleri yalanlarla insanları korkutmaya çalışmakla' suçlamıştı.

Liberal Demokrat Parti lideri Tim Farron, İngiltere'nin yeni dışişleri bakanı ile ilgili olarak şu yorumu yaptı: "Boris Johnson tahminimce, rencide ettiği ülkelerden özür dilemeye, Dışişleri Bakanı olarak görev yapmaktan çok daha fazla vakit harcayacaktır."

YENİ KABİNE

Yeni İngiliz kabinesinde şu isimler yer alıyor:

Başbakan
Theresa May

Maliye Bakanı
Philip Hammond

Dışişleri Bakanı
Boris Johnson

İçişleri Bakanı
Amber Rudd

Savunma Bakanı
Michael Fallon

Uluslararası Ticaret Bakanı
Liam Fox

Avrupa Birliği'nden Ayrılma Bakanı
David Davis

Haberin Devamı

59 yaşındaki Theresa May, başbakanlık görevini David Cameron'dan devralarak Birleşik Krallık'ın 76'ncı ve ikinci kadın başbakanı oldu.