Ekonomi Türk start up’ları yatırıma boğalım

Türk start up’ları yatırıma boğalım

27.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ünlü melek yatırımcı Aslanoba, “Türkiye’de start up’lara yapılan yatırım sadece 70 milyon dolar. Eski ekonomiden sıyrılıp, bunu 100 milyon dolarlara çıkarmalıyız” dedi

Türk start up’ları yatırıma boğalım

Türkiye’de start up yatırımları hız kesmiyor. Ancak bu alandaki toplam yatırımın çok az olduğu ve daha yüksek düzeylere ulaşması gerektiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ülkemizin en ünlü melek yatırımcısı olan Aslanoba Group’un Kurucusu Hasan Aslanoba, dünyada teknoloji start up’larına yapılan yatırımların 2012-2013 yıllarında 60 milyar dolar olduğunu, 2014’de ise bu rakamın 108 milyar dolara çıktığını anımsattı.

Yatırım tutarının 2015’de 140 milyar dolara çıktığını belirten Aslanoba, “Türkiye’de ise bu rakam halen 70 milyon dolar. Oysa Türkiye’nin dünya milli gelirine katkısı yüzde 1. Bu rakama göre ülkemizde start up’lara yatırım tutarının 1.3 milyar dolar olması gerekirdi. Türkiye büyük fırsatlar barındırıyor. Dinamik bir nüfusu ve girişimcilik ruhu var. Kısa sürede start up’lara yapılan yatırım tutarının 100 milyon doları aşması gerekiyor” dedi.

‘Uçurum açılmamalı’

Haberin Devamı

İş dünyasına da seslenen Aslanoba, yüksek teknoloji alanında büyük fırsatlar olduğunu belirterek, “Bu alana iş insanlarının yatırım yapmamasını çok anlayamıyorum. Buradaki fırsatların farkında değiller. Risk alma kültürümüz yeterince gelişemedi. Fırsatlar net anlaşılınca bu alana bir süre sonra yağmur gibi yatırım alacak. Eski ekonomiden ve iş yapış tarzlarından sıyrılıp bu alana kanalize olmak lazım” diye konuştu.

Her geçen gün gelişmiş pazarlarla Türkiye arasında uçurumun büyüdüğünü de vurgulayan Aslanoba, Hindistan’daki start up’lar yılda 10 milyar dolar yatırım alırken Türkiye’de bu tutarın halen 70 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Hasan Aslanoba, 2013-2015 yılları arasında Türkiye’de start up’lara en çok yatırm yapan yatırımcı oldu. O dönemde yapılan yatırımın sadece yüzde 38’i ona aitti. Aslanoba, o dönemki yatırımlarının bazılarının ikinci ve üçüncü tur yatırım almaya başladığını da aktararak, “Ekmiş olduğumuz fidanlar ağaç olmaya başladı. Bunları desteklemek için su ve gübre vermek isteyen yatırımcılar var” nitelemesini yaptı.

Nakliye alanında büyüyecek

Melek yatırımcı Aslanoba’nın kendi yatırımı olarak Webnak ve Tazedirekt.com öne çıkıyor. Tazedirekt.com’u Migros’a satan Aslanoba, Webnak’a odaklanıyor. Webnak, lojistik sektörü için sanal pazaryeri. Hasan Aslanoba, Webnak’ta hedeflerinin yüksek olduğunu belirterek, “Şu anda günde 100’den fazla sevkiyat yapıyoruz. 70 binden fazla kamyoncu üyemiz var. 8 bin kayıtlı müşterimiz bulunuyor. Şu anda aylık ciromuz 2.5 milyon TL. Kocaeli çıkışlarında güçlüyüz. Yavaş yavaş Ankara, İzmir gibi diğer alanlara odaklanıyoruz. Yurtiçi taşımacılık çok büyük pazar. 750 bin kamyoncu esnafı var. Her gün 200 bin şehirlerarası taşıma gerçekleşiyor. Bu alanın cirosu 25 milyar dolar. Yurtiçi çok büyük bir pazar şu anda yurtdışı planımız yok” dedi.

Haberin Devamı

Webnak için şu anda çalışan 45 kişilik bir ekip var.

Yapay zeka kasırgası

Aslanoba, start up’da yeni potansiyeli ise yapay zekada görüyor. Ona göre, dünya ekonomisine damgasını vurmaya hazırlanan teknoloji girişimleri start up’lar yapay zeka rüzgarına hazırlanıyor. Aslanoba, “30 yıl önce internetle başlayan dijital devrim günümüzde mobille devam ediyor. Ancak asıl patlamanın yapay zekayla gelmesi bekleniyor.
Yapay zeka dünyada bütün dengeleri değiştirecek bir gelişme” diye konuştu.