Ekonomi Türk zeytinciye gün doğdu...

Türk zeytinciye gün doğdu...

04.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başta İtalya olmak üzere yüzde 40’lara varan rekolte düşüklüğü nedeniyle zeytinyağı fiyatları bir hafta içinde yüzde 14 arttı. Avrupa genelinde zeytin üretimini bir tek Türkiye artırdı. Yüzde 33 artışın Türk zeytinyağı üreticilerine avantaj sağlayacağı yorumları yapılıyor

Türk zeytinciye gün doğdu...

Akdeniz diyetinin vazgeçilmezi Zeytinyağı, Avrupa genelinde tarihi bir rekolte düşüklüğü yaşıyor. İtalya’da rekolte düşüklüğünün yüzde 40’ları bulduğu belirtilirken Türkiye’nin ise Avrupa genelinde zeytin üretimini artıran tek ülke olduğuna dikkat çekildi.

Haberin Devamı

İtalyan La Repubblica gazetesinin haberine göre, zeytin hasadında rekoltenin tüm bölgelerde yüzde 38 oranında düştüğü, yıllık rekoltenin 240 bin tonda kaldığı belirtildi. Rekolte düşüklüğünün Sicilya bölgesinde ise yüzde 40’a ulaştığı kaydedildi. Son bir hafta içinde ekstra virgin zeytinyağı fiyatlarının yüzde 14 arttığına dikkat çekilen haberde, Akdeniz diyetinin baş ürününde yapılacak sahtekarlıklara karşı sosyal medya üzerinden de kampanya başlatıldığına dikkat çekildi.

Gazeteye konuşan Sicilya Ulusal Tarım Federasyonu Başkanı Alessandro Chiarelli, rekolte düşüklüğü yüzünden haksız rekabet, spekülasyon ve dolandırıcılık yapanların tespit edilmesi için twitter’dan #salviamogliulivi hastag’i ile sahtekarlıkların önüne geçmeyi hedeflediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Tek istisna biziz...

Gazete, zeytin rekoltesinin sadece İtalya genelinde düşmediğini diğer büyük zeytin üreticisi ülkelerde de düşüşe neden olduğunu açıkladı. Bunun tek istisnasının ise Türkiye olduğu belirtildi. Le Repubblica’nın haberine göre Yunanistan’da zeytin rekoltesi yüzde 20 düşerek 240 milyon ton oldu. Tunus’ta ise yüzde 21 düşüşlü zeytin rekoltesi 110 milyon tona geriledi. Zeytin üretiminde dünya lideri olan İspanya’da ise son 45 yılın en düşük rekoltesine sahip. Geçen yıla göre rekoltesi 187 bin ton düşen İspanya’da toplan zeytin rekoltesinin 536 bin ton olduğu ve yüzde 20’nin üzerinde bir üretim kaybı yaşandığına dikkat çekti. Gazete dünya genelindeki zeytin üretiminin ortalama yüzde 9 oranında düştüğünü, dünyadaki toplam zeytin rekoltesini 2.785 milyon ton olacağını hesaplandığı ve bunun da zeytinyağı fiyatlarına yansımaya devam edeceğini kaydetti.

Avrupa genelinde zeytin rekoltesinde tek artışın ise Türkiye’de gerçekleştiğine dikkat çekildi. Türkiye’nin zeytin üretimini yüzde 33 artırdı belirtilirken, geçen yıl 160 bin ton olan üretimin bu yıl 200 bin tonu aşaması bekleniyor.

Tüketiciye yansıyacak mı?

Türkiye’de zeytin rekoltesinin artması üreticileri pek de memnun etmedi. Aydın ve Manisa’da hasat edilen zeytinin geçen geçen yıla oranla yüzde 50 düşük fiyattan alınması üreticilerin tadını kaçırdı. Zeytin ve yağ üretiminde önde gelen ve yaklaşık 12 milyon zeytin ağacının bulunduğu Balıkesir’in Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Havran ve Edremit ilçelerini içine alan Edremit Körfezi’nde ise zeytinyağında sezon 18 liradan açıldı. Bu yıl 25 bin ton zeytinyağı rekoltesinin beklendiği Edremit Körfezi’nde yeni mahsul zeytinyağının litresi 18-20 liradan satışa sunuldu. Üreticiler, geçen sezon litresi 30 lirayı geçen zeytinyağında bu yıl dönem, aşırı fiyat yükselmeleri beklemiyor. Ancak zeytinyağındaki düşük fiyatlar henüz tüketiciye yansımış değil.