Gündem Türkan Şoray'ın oynadığı ilk film hangisidir?

Türkan Şoray'ın oynadığı ilk film hangisidir?

20.04.2019 - 21:09 | Son Güncellenme:

Türkan Şoray, Yeşilçam'a damga vuran isimler arasında yer almaktadır. Herkes Türkan Şoray'ı Kadir İnanır ile başrollerini paylaştığı Selvi Boylum Al Yazmalım filmi ile hafızasına kazımıştır. Yeşilçam'a Memduh Ün sayesinde adım atan usta oyuncunun oynadığı ilk filmin adı nedir? Türkan Şoray kaç filmde rol almıştır?

Türkan Şorayın oynadığı ilk film hangisidir

Türk sinemasının 'Sultan' lakabıyla anılan usta oyuncusu Türkan Şoray kariyerine Karagümrükte'ki ev sahiplerinin kızı olan sonralarda Panter Emel olarak tanınacak olan Emel Yıldız ile bir film setine giden Türkan Şoray burda kendisine sende bu filmlerde oynamak istermisin sorusunun sorulması ve beraberinde Türker İnanoğlu ve Memduh Ün sayesinde adım atar. Türkan Şoray ilk filmini 1960 yılı yapımı Köyde Bir Kız Sevdim adlı filmde oynar.

Haberin Devamı

Kariyeri

Yeşilçam yılları
Henüz Fatih Kız Lisesi ortaokulu bölümünde okurken Karagümrük'teki ev sahiplerinin kızı olan, Türk sinemasında sonraları "Panter Emel" olarak tanınacak sinema oyuncusu Emel Yıldız ile bir film setine giden Türkan Şoray, Türker İnanoğlu'nun teşviki ile Yeşilçam'a adım atar. Emel Yıldız'ın yerine Şoray'ın da kariyerinin başlangıcı anlamına gelen 1960 yılı yapımlı Köyde Bir Kız Sevdim filminde Baki Tamer ile başrol de oynamıştır. Türkan Şoray sinemaya başlamasıyla ilgili anısını şöyle anlatır:

"Sinemaya girmeden önce mahallemize bir film seti geldi. Filmin bir setini mahallemizde çekeceklerdi. Başrol oyuncusu kadını gördüğümde 'ne kadar güzel bir kadın' dedim. Bu kadın Muhterem Nur'du. Öyle şaşkın bir şekilde bakınırken yanıma bir adam geldi ve 'Sen de filmlerde oynamak ister misin?' diye sordu. Korktum ve hemen eve kaçtım. Bu adamın da daha sonra Memduh Ün olduğunu öğrendim. O zaman film setinden kaçmıştım ama daha sonra film setleri hayatım oldu." der.
Şoray'a ilk Altın Portakal ödülü getiren 1964 yapımlı yönetmenliğini Metin Erksan'nın yaptığı başrollerinde Şoray ve Ekrem Bora'nın yer aldığı Acı Hayat filmi "Manikürcü Nermin"'i canladıran oyuncu için kariyerinde önemli basamak olmuştur. 1968 yılında, Şoray'a kariyerinde ikinci Altın Portakal ödülünü Sait Faik Abasıyanık'ın "Menekşeli Vadi" adlı öyküsünden esinlenerek Safa Önal tarafından senaryosu yazılan Vesikalı Yarim filmi kazandırmış, yıllar sonra filmin yenilenmiş kopyasının yeniden yayımlandığı İstanbul Film Festivali'nde konuşan Türkan Şoray film için şöyle demiştir:

Haberin Devamı

"Türk sinemasının yeri çok zor doldurulacak bir yönetmen olan Lütfi Akad'la çalışmış olmak benim için çok mucizevi bir şeydir. 'Türkan, gözlerinle oynayacaksın' diyordu bana. Gözlerimle oynamayı Lütfi Akad öğretti bana."

Yazarlar