Ekonomi Türkiye ‘Ar - Ge’ ile G. Kore’yi sollayacak

Türkiye ‘Ar - Ge’ ile G. Kore’yi sollayacak

29.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Ar - Ge ile 1.5 dolarlık kilogram başı ihracat fiyatını en az Güney Kore seviyesine çıkartmak zorunda olduğunu belirten Bakan Zeybekci, “3 dolara çıkarmamız gerekiyor” dedi

Türkiye ‘Ar - Ge’ ile G. Kore’yi sollayacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Akdeniz İhracatçı Birliklerinin (AKİB) ev sahipliğinde, Ekonomi Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Kalkınma Ajansı desteğiyle düzenlenen ‘Türkiye İnovasyon Haftası’ Adana etkinliğinin ikinci günü açılışında konuştu.
Türkiye’nin 1981’deki toplam dış ticaret hacminin 4.5 milyar dolar olduğunu anlatan Zeybekci, bu rakamın 450 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. O dönemdeki 2 milyar dolarlık ihracatın bugün 150 milyar dolara geldiğini dile getiren Zeybekci, şöyle devam etti:
“Bu bir Türk mucizesiydi ama buraya kadar. 1.5 dolarlık ihracat kilogram fiyatıyla gidebileceğimiz yerine hepsi bu kadar. Hadi 150, 170 olur. Çok zorlarsak 180-190-200 olur ama 210 bu mantıkla, bu altyapıyla, bu teknolojiyle, bu dizaynla, bu tasarımla olmaz. Ham maddesine, teknolojisine, dizaynına, tasarımına ve patentine başkalarının sahip olduğu, finansmanının başkalarına bağlı olduğu, tüketim alışkanlıklarının başkaları tarafından belirlendiği, dağıtım ve tüketim kanalları başkaları tarafından kontrol edildiği bir dünyada, Türkiye ‘fasoncu’ olarak bu mucizeyi gerçekleştirdi. Bundan sonrası için ikinci aşamaya geçmek zorundayız.”
Endekste sıçradık
“1.5 dolarlık kilogram başı ihracat fiyatımızı en az Güney Kore seviyesine çıkartmak zorundayız. Yani 2.5 doların üzerine, 3 dolara çıkarmamız gerekiyor” diyen Bakan Zeybekci, şöyle devam etti: “Ya da Japonya ve Almanya seviyesine, 4 dolara çıkarmamız gerekiyor. Türkiye olarak biz son 13 yılda, Ar-Ge’nin (araştırma ve geliştirme) milli gelirden almış olduğu payı, milli gelir 3 kat artmasına rağmen 0.4’ten, yani yüzde yarımın altından yüzde birin üzerine çıkardık. Bu, tam anlamıyla 7 kat reel artış demektir. Bu alkışı hak etmiyor mu? Övünmemiz lazım ama dönüp baktığımız zaman başka ülkelere, bundan 20-25 sene önce bizim geçtiğimiz yerlerden geçen Güney Kore’nin bugünkü mesafesi yüzde 3’ün üzerinde. Yani Ar-Ge’nin milli gelirden aldığı pay, yüzde 3’ün üzerinde. Japonya ve Almanya yüzde 4 seviyesinde. İskandinav ülkelerinde bu yüzde 4’ün de biraz üzerinde. Yani yüzde 1 ile büyük mesafe katetmişiz ama ötekini kıyasladığımız zaman yeterli değil.”
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, “2008 - 2014 yılları arasında inovasyon performans artışı durağan seyreden ülkemizin 2015’te yükselişe geçtiğini görüyoruz. Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında ise 2015 yılında 58. sıradaydık. Bu yıl 42. sıraya yükseldik” dedi.
Endişeye gerek yok
Ekonomi Bakanı Zeybekci, dolardaki artışla ilgili olarak, “Türkiye’nin bu konuyla ilgili endişe duymasını gerektirecek birşey yok. Aşırı oynamalar, kırılmalar olmaması kaydıyla yaşanan gelişmeleri normal olarak görüyoruz Önümüzdeki süreçte piyasanın kendi dinamikleriyle kendi dengeleriyle sağlayacağı seviyeler bizim için kabul edilebilir seviyelerdir” dedi.
TÜBİTAK yeniden yapılandırılacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Önümüzdeki süreçte en öncelikli işlerimizden biri olarak TÜBİTAK’ı yeniden yapılandıracağız. TÜBİTAK’ı özel sektöre öncülük ve rehberlik eden bir kurum haline getireceğiz” dedi.
Türkiye İnovasyon Haftası’nda konuşan Özlü, ihracatın artması için önce orta, devamında da orta-yüksek teknolojiye geçiş yapılmasının kritik önemde olduğunu vurgulayarak, “Üretimde yüksek teknoloji ürünlerinin payını yüzde 15’lere çıkarmalıyız. Ar-Ge’ye daha fazla kaynak ayırmaya devam edeceğiz” dedi.