Gündem Türkiye buz tuttu!

Türkiye buz tuttu!

26.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin kuzeyi, iç kesimleri ve doğusu kar altında kaldı. Eksi 15 dereceleri aşan soğuk havalar yüzünden Ankara’da Mogan Gölü, Bolu’daki Sünnet Gölü buz tuttu. Sivas’ta da Kızılırmak kısmen donarken, kar ve buz nedeniyle ulaşımda aksamalar meydana geldi

Türkiye buz tuttu

Kar yağışı ve soğuk hava, yurdun büyük bir kısmında etkisini sürdürmeye devam ediyor. Düzce’de kent merkezinde kar kalındığı 30 santime ulaştı. Bolu’da da TEM ve D-100’de araçlar yolda kaldı.

Haberin Devamı

- Düzce’de 3 gündür etkisini sürdüren kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiledi. Kar kalınlığı kent merkezinde 30 santim, yüksek kesimlerde 1 metreye ulaştı. Düzce Üniversitesi’nde dün eğitime bir gün ara verildi. Engelli ve hamile kamu personelinin dün ve bugün idari izinli olacağı açıklandı.


Buzu kırıp göle girdi

- Bolu Abant Tabiat Parkı yolu üzerinde otel ve restoran işleten Sedat Abak, hava sıcaklığının gece eksi 18 dereceye kadar düşmesiyle donan göle girdi. Gölün sığ bölümündeki ince buz tabakasını kırarak ilerleyen Abak, daha sonra suya dalıp çıktı. Tüm vücudunu suya sokan Abak’ı görenler şaşırdı. Bir süre gölde kalan Abak, daha sonra işyerinin bahçesindeki havuza girdi.

- Bolu Dağı’nda 3 gündür aralıklarla etkili olan kar yağışı önceki akşam şiddetini artırdı. Bölgede kar kalınlığı yer yer 70 santime ulaştı. TEM ve D-100 Karayolu’nda ulaşım aksadı. Karla kaplanan iki güzergahta da araçlar güçlükle ilerledi. Tipi nedeniyle zaman zaman görüş mesafesi 4-5 metreye kadar düştü. .

Haberin Devamı


Kartepe’ye tatilci akını

- Kocaeli’nin Kartepe’de bulunan tesisler sömestir tatiline girilmesi ile tatilcilerle doldu. Kar kalınlığının 1.5 metreye ulaştığı Kartepe’de ormanda gezintiye çıkarak dinlenen tatilciler, eğlenmenin de keyfini çıkardı. Özellikle İstanbul’dan gelen tatilciler çocuklarıyla birlikte vakit geçirerek eğlendi.

- Sivas’ta sabah saatlerinde hava sıcaklığı sıfırın altında 12 derece olarak ölçüldü. Sabah işe gitmek için kalkanlar araçlarını çalıştırmakta zorluk çekti. Çatılarda metrelik buz sarkıtları oluştu. Sivas’ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğup, Karadeniz’e dökülen Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ın da kent merkezinde bulunan bölümlerinin büyük kısmı soğuk havadan etkilenerek buzla kaplandı. Sivaslılar’ın mesire alanı olarak kullandığı Paşabahçe’de ise yapay şelale ve akarsular buz tuttu.

- Rize’de kar kalınlığı il merkezinde 50 santimetreyi buldu, bazı ilçeler ile yüksek kesimdeki yerleşim alanlarında 1 metreyi aştı. İl merkezindeki çok sayıda mahalle yolu ile il genelindeki 348 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Taşlıdere Mahallesi’ndeki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yolunda da ulaşım güçlükle sağlanıyor. 700 metrelik dik bir rampası bulunan hastane yolu Rize Belediyesi ekipleri tarafından sürekli açık tutulmaya çalışıldı. Buna rağmen kar lastiği ve zinciri olmayan minibüs ve özel araçlar hastaneye ulaşamayınca hastalar dik ve karla kaplı rampayı yürüyerek çıkmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

- Trabzon’da iki gündür yağan kar uçak seferlerinin iptaline neden oldu. Spor Toto Süper Lig’de Trabzonspor ile karşılaşmak üzere kente gelen Beşiktaş kafilesi de, önceki gün ertelenen maçın ardından kar yağışının devam etmesi nedeniyle İstanbul’a dönemedi.


Hamile seferberliği

- Hakkâri Yüksekova’da etkili olan olumsuz hava koşulları yüzünden yolu ulaşıma kapanan köyde mahsur kalan ve doğum sancıları başlayan Elvan Kayacı Uçun, ekiplerin 4 saatlik çalışması sonucu hastaneye yetiştirildi.

- Malatya’nın Darende ilçesinde, kar nedeniyle 2 gündür evinde mahsur kalan diyaliz hastası Ömer Tokgöz, hava ambulansıyla hastaneye ulaştırıldı.

Haberin Devamı

- Van’ın Çatak ilçesinde önceki akşam halı saha kar yağışı nedeniyle büyük bir gürültüyle çöktü. Ölen ve yaralananın olmadığı olayda halı saha çökmeden yarım saat önce içeride 20 kişinin olduğu, facianın eşiğinden dönüldüğü belirtildi.

Tipide donarak can verdi

Ordu’nun Çaybaşı ilçesinde kahvehaneden evine dönen Ahmet Seğmen (64), yolda yürüdüğü sırada tipiye yakalandı. Seğmen’in, hareketsiz yattığını fark eden çevredekiler, sağlık ekiplerine bildirdi. 112 Acil Servis ekibi Seğmen’in donarak hayatını kaybettiğini
belirledi.
Yol Kangallar için açıldı
Sivas’ta 1600 metre rakımlı Meraküm Tepesi’nde kurulu İl Özel İdaresine ait Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezinde yetiştirilen hayvanlar, merkeze ulaşımı sağlayan yolun kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanmasının ardından yiyecek sıkıntısı yaşadı. Merkezin sorumlusu Hüseyin Yıldız, yolun açılması için İl Özel İdaresi ekiplerinden yardım istedi. Ekiplerinin yaklaşık 3 saat süren çalışmasının ardından merkezin yolu açıldı. Yıldız, yolun açılmasının ardından köpeklerine yiyecek getirmek için araçla kent merkezine gitti.
Hastaya 3 saatte ulaşıldı
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine 40 kilometre uzaklıktaki Gazi Mahallesi’nde yaşayan ve bir süre önce kalp ameliyatı geçiren Zeynep Tokdemir (62) rahatsızlanınca 112 Acil Servis ekiplerinden yardım istendi. Bölgeye sevk edilen sağlık ekipleri, yoğun kar yağışı nedeniyle mahalleye giremedi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden yardım talep edilmesinin ardından söz konusu mahalleye iş makineleri sevk edildi. İş makinesi, yaklaşık 3 saatlik çalışmanın ardından Tokdemir’e ulaştı ve hastayı sağlık merkezine ulaştırdı.
Kaza yolu kapattı
Zonguldak’ta 182 köy yolunun ulaşıma kapanmasına yol açan kar, şehiriçi ve şehirlerarası yollarda da ulaşımı aksattı. İstanbul yolunun 17’nci kilometresindeki Soğanlı Rampası’nda bir kamyon kar ve buzlanma nedeniyle kaydı. Arkadaki yolcu otobüsünün sürücüsü, kamyonun kayarak geriye doğru geldiğini görünce geri manevra yaptı ve arkadaki diğer yolcu otobüsüne çarptı. İki otobüste de hasar oluştu. Yolun kapanmasıyla birlikte arkada uzun araç konvoyu oluştu. Yaklaşık 1 saat sonra yol ulaşıma açıldı.
Kardan gelin
Sakarya’nın Kaynarca Büyükyanık Mahallesi’nde oturan Hidayet Eryiğit, evinin bahçesinde kardan gelin yaptı. Takım elbiselerini giyip, kardan geline sarılarak pozlar veren Hidayet Eryiğit, “Yokluğun gözü kör olsun” yazarak fotoğrafları paylaştı. Espri olması amacıyla kardan yaptığı gelin ile poz veren Hidayet Eryiğit arkadaşlarını gülümsetti.
Mogan dondu
Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde hava sıcaklığı gündüz -5, gece saatlerinde ise -15 dereceyi buldu. Soğuk hava nedeniyle Mogan gölü tamamen buz tutarken, göl üzerindeki deniz bisikletleri ve tekneler mahsur kaldı. Aç kalan göl kuşlarının imdadına ise vatandaşlar yetişerek ekmek atıp besledi. Buz tutan Mogan gölünde ise kartpostallık görüntüler oluştu.