Gündem Türkiye’de 392 Suriyeli akademisyen çalışıyor

Türkiye’de 392 Suriyeli akademisyen çalışıyor

19.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

YÖK Başkan Vekili Mandal, Türkiye’de 392 Suriyeli akademisyenin çalıştığını, aralarında 13 profesör, 15 doçent, 115 yardımcı doçent, 147 öğretim görevlisinin bulunduğunu söyledi...

Türkiye’de 392 Suriyeli akademisyen çalışıyor

TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu’na bilgi veren Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye’de 2011-2012 yılında 608 Suriyeli öğrenci varken, bu sayının takip eden yıllarda giderek arttığını söyledi. Mandal’ın verdiği bilgiye göre; Suriyeli öğrenci sayısı 2013’te 962, 2014’te bin 785, 2015’te 5 bin 560, 2016’da 9 bin 600, 2017’de 15 bine yükseldi. 15 bin Suriyeli öğrencinin çoğu lisans programlarında kayıtlıyken, çok azı mesleğe yönelik programlarda eğitimlerini sürdürüyor. Suriyeli öğrencileri yüzde 7’ye yakını meslek yüksekokullarına devam ediyor.
Ağırlıklı olarak işte mühendislik, mimarlık, inşaat, tasarım, bilgisayar, bilişim, işletme ve iktisat bölümlerinde olduğunu belirten Mandal, “Yani MYO’lara geldiğiniz zaman çok altlarda geliyoruz. Bizim gündeme getirmeye çalıştığımız şey buydu. Yüksekokul ve MYO dediğimiz bizim, beceri demektir ve Suriye’nin gelecekte inşası için bizim açımızdan değerlendirildiğinde beceri odaklı insana daha fazla ihtiyaç olacaktır. Müsaade etseniz hepsi zaten tıpa gitmek istiyor, o olmayınca mühendislik,
o olmayınca işletme-iktisat, hiçbir yere giremezse meslek yüksekokulu. Yani dolayısıyla oraya giren öğrenci profili de gittikçe nitelik anlamında daha az nitelikli” bilgisini verdi.
Gelecek yıllarda özellikle Türkiye’de lise eğitimlerini tamamlamaları dolayısıyla Suriyeli öğrencilerin yükseköğretimdeki sayılarının artacağını söyleyen Mandal, “Yüzde 65’i erkek, yüzde 35’i kadın. Dolayısıyla esasında nüfusu yansıtmıyor,
nüfustaki kadın-erkek oranını yansıtmıyor. Bizim açımızdan politika noktasında önemli. Daha fazla
kadın çünkü onların daha başka şeyleri iyileştirebileceği yani sistemsel olarak bakıldığında bunu daha 50’lilere doğru çekmemiz gerektiğine yönelik bir şeyimiz var” değerlendirmesinde bulundu.
Sayı 100 arttı
Mandal, “Sistemimizde 392 Suriyeli akademisyen var. Bu sayı geçen yıl 292’ydi. Bunun unvansal olarak dağılımı 13’ü profesör, 15’i doçent, ağırlıklı olarak 115’i yardımcı doçent, 147’si öğretim görevlisi” ifadesini kullandı.

‘Sayı artabilir’
Mandal, Suriyeli öğrencilere yönelik yapılanların uluslararası camiada bilinmediğine dikkati çekerek, “Uluslararası bir dergiyi açtığınız zaman, Almanya’daki bir dergiyi açtığınız zaman bir Suriyeli öğrenci kazandırıldığı zaman veya bir hoca kazandırıldığı zaman o bir kapak sayfası veya bir şey ama Türkiye’de... Kitleler daha da artacak, parabolik artıyor, 15 bin öğrencimiz var, seneye çok daha artacak. Dış gözlemciler anlamında bakıldığı zaman biz çok iyi yönetiyoruz süreci. Ama bunun ülkenin menfaatleri noktasında, tanıtımında kullanılması, sanıyorum YÖK’ün görevi değil bir ülke politikası olması gerekiyor” dedi.