Gündem Türkiye’de Suriyelilerin olmadığı bir il kalmadı

Türkiye’de Suriyelilerin olmadığı bir il kalmadı

03.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenlerin yaşadığı trajediye kayıtsız kalınmadığını söyleyen İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Toros, “Suriyeli bulunmayan ilimiz kalmadı” dedi

Türkiye’de Suriyelilerin  olmadığı bir il kalmadı

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine geçmek isteyen göçmenlerin yaşadığı insani trajediye kayıtsız kalınmadığını belirterek, “157 Acil Çağrı yardım hattını dört dilde hizmet veren çağrı merkezine dönüştürdük. Çağrı merkezimizi, can derdi içinde ‘Denizde botumuz battı, ölüyoruz’ diye arayanlar bile oldu. Biz güvenlik kadar konunun insani boyutuna da önem veriyoruz. Göçmenlerin dirisini yaşatmaya uğraşıyoruz, cenazesini bile biz kaldıracağız ve ortada bırakmayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Çalışmalarını anlattı

Toros, dün Ankara’da bir grup basın mensubu ile yemekli sohbet toplantısında bir araya geldi. Toros, yeni oluşturulan ve Nisan ayından itibaren tüm Türkiye’de teşkilatlanmasını tamamlayarak operasyonel hale getirilen Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgi verdi. Toros’un verdiği bilgi ve yaptığı değerlendirmeler özetle şöyle:

YABANCI FUTBOLCUYA İKAMETİNİ BİZ VERİYORUZ: Cumhuriyet döneminde 1923 ile 1997 arasında Türkiye’nin aldığı göç sayısı 1,6 milyon kişi. Son dönemde sadece Suriye’den gelenlerin 2 milyona yaklaştığı dikkate alınırsa yaşadığımız sorunun boyutu daha iyi anlaşılır. Daha önce yabancılarla ilgili işlemler, Emniyet Genel Müdürlüğü ve il emniyetindeki yabancılar şubeleri tarafından yapılıyordu. 11 Nisan 2015’ten itibaren Göç İdaresi Genel Müdürlüğü operasyonel özellik kazandı. Her ilde göç idaresi il müdürlükleri oluşturuldu.

Haberin Devamı

DUYARSIZ KALAMAYIZ: İnsan ticareti ve düzensiz göç gibi sorunlar da bizim sorumluluk alanımızda. 2014’te düzensiz göç eden 58 bin 647 kişi oldu. Düzensiz göçlerde büyük bir insani kriz yaşanıyor. 1 Ocak’tan bu yana 40 bin 619 göçmen Türkiye’de tespit edildi. Ege Denizi’nde son aylarda 80’in üzerinde ölüm oldu.

81 İLDE SURİYELİ VAR: Geçici koruma sistemini uygulayan tek ülke Türkiye. Türkiye’deki kayıtlı Suriyeli sayısı 1 milyon 972 bin 65 kişi. Bunlardan 259 bin 151 kişi kamplarda kalıyor. Geçici koruma kimlik belgesi veriyoruz. Suriyeli bulunmayan Türkiye’de tek bir il bile kalmadı. En fazla Suriyeli Şanlıurfa’da.

2 BİN 122 IŞİD ŞÜPHELİSİ SINIR DIŞI EDİLDİ: 2014’te Türkiye’ye giriş yapan yabancı sayısı, turistler de bunun içinde, 35 milyon 115 bin 789 kişi. 2014’te ikametli olan yabancı sayısı 379 bin 804. Yabancı savaşçılarla ilgili istihbari bilgiler farklı kanallardan bize geliyor. Sınır dışı işlemlerini biz yürütüyoruz. Suriyelilerin çoğunulğunun biyometrik kayıtlarını yaptık. Yabancı savaşçı olarak değerlendirdiğimiz 112 ülkeden 19 bin 626 kişiye giriş yasağı koyduk.

Toros, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin aralarında İzmir’in de bulunduğu üç ülkenin kentlerinde özel mülteci kamplarının oluşturulmasını önerisine de tepki gösterdi.