Gündem Türkiye göçmen entegrasyonunda sınıfta kaldı!

Türkiye göçmen entegrasyonunda sınıfta kaldı!

24.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Göç ve Entegrasyonu Politika İndeksi’nde 38 ülke arasında 38’inci olan Türkiye göçmenlere yasal ve eşit haklarda 0 puanla sınıfta kaldı...

Türkiye göçmen entegrasyonunda sınıfta kaldı

Merkezi Brüksel’de bulunan ‘Göç ve Entegrasyonu Politika İndeksi’nde (MIPEX) Türkiye’nin “Göç ve Entegrasyonu Karnesi” zayıf çıktı. Türkiye, araştırma kapsamında ele alınan 38 ülke arasında 38’inci sıraya yerleşti. AB ülkeleri ile birlikte ABD, Kanada ve Japonya gibi ülkelerin de içerisinde yer aldığı incelemede ülkelerin göç ve entegrasyonu politikaları 8 başlık altında incelendi. Türkiye’nin tüm başlıklarda son sıralarda yer aldığı endekste Türkiye’nin göç ve entegrasyon karnesi şöyle:
İş gücü piyasası:
100 puan üzerinden yapılan değerlendirmelerde bu alanda sadece 15 puan alabilen Türkiye 38’inci yani son sırada yer aldı. MIPEX dahilinde incelenen ülkeler içerisinde yüzde 53’lük istihdam oranı ile sonuncu olan Türkiye, göçmenlerin akademik yetilerinin tanınması, burs imkanı sağlanması gibi alanlarda 100 puan alırken; ekonomik entegrasyonu, işçi yerleştirme hizmetleri, sigorta, sendika üyeliği, iş şartları gibi konularda ise sıfır puan aldı.
Aile birleşmesi:
100 üzerinden 49 puan ile 32’inci sırada yer alan Türkiye’nin sadece bu alanda Avrupa ülkelerine göre çoğu alanda daha eşitlikçi olduğu görüldü. Türkiye aile birleşmelerinde birçok konuda 50 ila 100 arasında puan alırken; bu konuda tamamlanması gereken bürokratik işlemlerin süresinde bir netlik olmaması, verilen oturum izni süreleri açısından ise 0 puan aldı.
Eğitim:
100 üzerinden 5 puan ile 37’inci sırada yer alan Türkiye’de göçmen çocuklarının özel ihtiyaçlarına cevap verilmesini sağlayacak şekilde okullara bütçe, profesyonel destek ya da eğitim verilmediğinin altı çizildi.
Sağlık:
100 üzerinden 32 puanla 28’inci sırada yer alan Türkiye’de sığınmacıların, vatandaşlar ile sağlıkta hemen hemen aynı hizmeti alabildikleri fakat kaçak göçmenlerin sadece acil durumlarda çok sınırlı sağlık hizmetine ualaşabildikleri vurgulandı. 14 ülkedekinin aksine Türkiye’de sağlık hizmeti alımı sırasında tercüman sıkıntısı yaşandığı belirtildi. Türkiye yasal göçmenler ve sığınmacılara verdiği sağlık hizmetlerinde 100’e yakın tam puan alırken, kaçak göçmenlerde 0 puan aldı.
Siyasi katılım:
100 üzerinden 11 puanla 36’ıncı sırada yer alan Türkiye’de göçmen dernekleri için hiçbir aşamada devletin maddi katkısı bulunmadığına dikkat çekildi.
Sürekli oturum:
Türkiye, 100 üzerinden 27 puanla 38’inci sırada yer aldı. Endekste yer alan Avrupa Birliği üyesi 26 ülkenin aksine Türkiye’de sürekli oturum iznine başvuranlarında sadece yeterli ve düzenli kaynak gösterilmesinin yeterli olmadığı, bunun yanında son 3 senede herhangi bir sosyal destek almamış olma şartı arandığı belirtildi.
Vatandaşlığa erişim:
100 üstünden 34 puanla 27’inci sırada yer alan Türkiye, vatandaşlık başvurusu için görüşmeye alınanlara yol gösterici herhangi bir çalışma kitabı vb bulunmaması konusunda eleştirildi.
Ayrımcılık karşıtlığı:
100 üzerinden 26 puanla 36’ıncı sırada yer alan Türkiye, göçmenlere yasal ve eşit hakların tanınması konusunda 0 puanla sınıfta kaldı.

Yazarlar