Ege Türkiye’nin en uzun kulesi, İzmir’de

Türkiye’nin en uzun kulesi, İzmir’de

23.06.2017 - 05:40 | Son Güncellenme:

Büyükşehir Belediyesi, yüksek yapılardaki yangın ve kurtarma faaliyetleri için 2.5 milyon euroya 104 metrelik yangın merdiveni satın aldı. 60 ton ağırlığındaki aracın gövdesi 360 derece dönebiliyor

Türkiye’nin en uzun kulesi, İzmir’de

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bina yükseklilerinin artması üzerine araç filosuna 104 metre uzunluğundaki yangın merdivenini dahil ederken, yüksek yapılardaki olası yangın ve kurtarma faaliyetlerine daha çabuk müdahale olanağına sahip olacak. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Arama Kurtarma ve Afet İşleri Şube Müdürü İsmail Derse, Alsancak Liman arkası ile Bayraklı Turan arasındaki ‘Yeni Kent Merkezi’nde gökdelenlerin yükselmeye başladığına dikkat çekti, “Türkiye’nin en uzun merdivenli itfaiye aracını, Bayraklı İtfaiye Grubumuzda konuşlandırdık. 60 ton yüke sahip merdivenli itfaiye aracıyla gittiğimizde, ilk iş olarak Lotsel ölçüm cihazıyla altyapı ve yumuşak zemin bilgilerini elde ediyoruz. Bu bilgiler sayesinde aracımızı sağlam bir zeminde konuşlandırıyoruz.”

6 dakikada çıkılıyor

Yangın söndürme başta olmak üzere arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılacak 104 metrelik hidrolik itfaiye aracı, 17.5 metre uzunluğunda, 2.5 metre genişliğinde ve 4 metre yüksekliğinde. 2.5 milyon euroluk aracın ‘şnorkel’ olarak adlandırılan gövdesi 360 derece dönebiliyor. Kurtarma sepeti gerektiğinde yerden en yüksek nokta olan 104 metreye 6 dakika içinde çıkabiliyor. Hareketleri, kablosuz ve telsiz bağlantılı olarak ana kumanda merkezinden kontrol edilebilen araçta, olay yerinin gözlemi için uzaktan kumandalı video kamera bulunuyor. Araç ulaşılması zor, dar sokaklarda 70 metreden sonra yatay olarak da çalışabiliyor.