Gündem Türkiye’nin gökyüzündeki yeni ‘askerleri’

Türkiye’nin gökyüzündeki yeni ‘askerleri’

08.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, insansız hava araçları teknolojisinde yeni bir boyuta geçiyor. Milli olarak geliştirilen kamikaze (vurucu drone) ve yapay zekâ algoritmalarıyla donatılan gözetleme maksatlı otonom ‘drone’ların ‘sürü’ şeklinde hareket edip birlikte çoklu drone harekatı yapmaları sağlanacak.

Türkiye’nin  gökyüzündeki  yeni ‘askerleri’

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayii Müsteşarlığına sistem mühendisliği, teknik destek, proje yönetimi, teknoloji transferi, lojistik destek hizmetleri veren Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM), son çalışmalarıyla Türkiye’yi insansız hava aracı teknolojisinde farklı bir noktaya taşıyacak. Şirket, Türkiye’de ilk olan kamikaze ve gözetleme maksatlı otonom drone sistemlerini 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2017) sergileyecek. Türk mühendisler tarafından özgün geliştirilen ürünler, sahip oldukları üstün taktik özellikleriyle asimetrik harp, terörle mücadele ve güvenlik operasyonlarında kullanılacak. Yakın zaman içinde testleri tamamlanarak üretimlerine başlanacak ‘drone’lar, isimleriyle de dikkati çekiyor. İsimlerini, öz Türkçe savunmayı hedefleyen askeri ikonlardan alan ‘Alpagu’, ‘Kargu’ ve ‘Togan’ın bu yıl göreve hazır hale gelmesi planlanıyor.

İsimlerini, öz Türkçe savunmayı hedefleyen askeri ikonlardan alan ‘Alpagu’, ‘Kargu’ ve ‘Togan’ın bu yıl göreve hazır hale gelmesi planlanıyor.

Asimetrik harp ve terörle mücadele operasyonlarının en kritik ekipmanlarından biri olmaya aday Alpagu, eski Türkçede “tek başına düşmana saldıran yiğit” anlamını taşıyor. Kamikaze görevinin yanı sıra keşif ve gözetleme de yapabilen Alpagu’nun taşıdığı patlayıcı, sahada başka bir patlayıcıyla değiştirilebiliyor.