Ege Türkiye’nin gözbebeği kent: İzmir

Türkiye’nin gözbebeği kent: İzmir

13.07.2017 - 04:53 | Son Güncellenme:

Geçen yıl İstanbul’dan 16 bin kişi İzmir’e taşındı. Sayının bununla sınırlı kalmadığını belirten Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan, “Ülke genelinden göç, dalga dalga büyüyor. Rakam 126 bini buldu. Ciddi bir planlama şart” dedi

Türkiye’nin  gözbebeği  kent: İzmir

Yıllardır beyin göçü veren İzmir’de her şey tersine döndü. Geçen yıl, işi gücü olan 16 bin İstanbullu, yaşamak için İzmir’i seçti. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Türkiye’de herkesin ‘İzmir’de yaşama’ hayali kurduğunu belirtti, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yalnızca İstanbullular değil, son bir yılda Türkiye’nin dört bir yanından 126 bin kişi İzmir’e göç etti.

Haberin Devamı

‘Önlem alınsın’

Bunun için İzmir’de altyapıdan eğitime, modern yerleşim alanlarından sanata kadar her alanda ciddi bir planlama yapılmazsa, bu büyük beyin göçü, çok büyük tehlikeye dönüşür. İzmir’in tek şansı, her alanda yatırım” dedi. İstanbulluların gelme nedenlerinin ilk sırasında İzmir’in ‘pozitif yaşam’ algısının olduğunu, kariyer ve yaşam koşullarının cazip olmasının da bunu körüklediğini ifade eden Aslan, “Çeşme için hepimizin ortak fikri, İstanbulluların işgal ettiği. Eğer önlem alınmazsa, aynı durum İzmir için de geçerli olacak” diye konuştu.

‘İşsizlik azalır’

Nitelikli beyin göçünün İzmir için büyük bir avantaj olabileceğine dikkat çeken Aslan, “Sadece insanlar değil, dev şirketler de bu göçe dahil oldu. Birçok şirket genel merkezini İzmir’e taşımaya başladı. Bunlardan biri de Allianz Sigorta. Bu büyük şirket, operasyon merkezini Sarnıç’a taşıyacak. İlk etapta 650 üniversite öğrencisini işe kavuşturacak. İlerleyen zamanda ise rakam 1000’e kadar çıkacak. Bu çok önemli bir gelişme. Demek ki kentimizde ilerleyen zamanda işsiz sayısı iyice azalacak. Tüm bunların ortaya koyduğu bir gerçek var. O da İzmir’in planlanandan çok daha kısa sürede fiziki ve sosyal altyapı yatırımlarını hayata geçirmesi gerekiyor. Yani, kaybedecek tek bir saniye bile yok. Eğer altyapı yatırımları tamamlanmazsa, İzmir bu kez tersine göçün başkenti haline gelir” dedi.

Haberin Devamı

‘Yarın geç olmasın’

İzmir’in, İstanbul’dan gelen beyaz yakalılarla birlikte yatırımcıların da hedefinde olduğunu söyleyen Aslan, “Bu bir arz talep meselesi. Beyaz yakalılar İzmir’e geldiğine göre taleplerinin de karşılanmasını isteyecek.
Eğer ulaşımdan eğitime, sanattan modern yerleşim alanlarına kadar istedikleri ortamı İzmirliler olarak biz sunamazsak, bunu yine İstanbullu yatırımcı sunacak. Yani, İzmirlinin yapacağı işi kalkıp İstanbullu yapar. Yolları, evleri, köprüleri onlar yapar.
Bu kaçınılmaz bir durum. O yüzden böylesine bir göçe karşı İzmirlilerin tek şansı, her alanda hızlı yatırım atağına geçmesi. Hem de hemen. Yarın çok geç olur” diye konuştu.