Gündem Türkiye’nin kilosu artıyor!

Türkiye’nin kilosu artıyor!

28.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Nefroloji Derneği 2. Başkanı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Arınsoy, Türkiye’nin sağlık haritası sonuçlarını açıkladı.

Türkiye’nin kilosu artıyor


Türk Nefroloji Derneği tarafından Antalya’da düzenlenen 31.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi’nde Türkiye’nin sağlık haritası çizildi. Sağlık Bakanlığının desteği ile dernek tarafından 7 bölgede 10 bin hasta üzerinde yapılan araştırmaya göre sigara ve hipertansiyonda farkındalık artsa da diyabet ve obezite de artışın devam ettiği kaydedildi.
Prof. Dr. Turgay Arınsoy, araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Prof. Dr. Arınsoy, “Çarpıcı sonuçlar var. En önemlisi şu şeker hastalığında ilk araştırmamızda yüzde 12.7 olan sonuç 5 yıl sonra yüzde 18’lere çıkmış durumda. Şeker hastalığında önemli bir artış var. Şeker hastalığı yüksek tansiyonla birlikte böbrek yetmezliğinin en önemli nedenlerinden biridir. Şeker hastalığındaki artış böbrek yetmezliğine yansıyacaktır. Bu bizi endişeye sevk ediyor” diye konuştu

‘Bazı konularda halk bilinçli’
Araştırmanın sevindirici yönlerinden paylaşımda bulunan Prof. Dr. Turgay Arınsoy, “Hipertansiyon farkındalığı yüzde 33’lerden 40.7’ye kadar yükseldi. Yani kişiler yüksek tansiyonu noktasında bilinçleri artıyor. Halkta bir bilinçlenme var bu sevindirici” dedi.
Türkiye’nin kilosunun arttığını işaret eden Prof.Dr. Turgay Arınsoy, “Ortalama 2.2 kilogram arttık. Bel çevremiz çok artıyor” dedi.

Yazarlar