Mersin Türkiye'nin kurtuluş reçetesi: Meslek Yüksekokulları

Türkiye'nin kurtuluş reçetesi: Meslek Yüksekokulları

24.06.2016 - 11:32 | Son Güncellenme:

Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Türkiye ekonomisinin kurtuluş reçetesi olarak mesleki eğitimi ve Meslek Yüksekokullarını işaret etti.

Türkiyenin kurtuluş reçetesi: Meslek Yüksekokulları

Türkiye’nin ekonomik hedeflerine emin adımlarla ilerleyebilmesi için katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerekliliğin altını çizen Rektör Özdemir,  bu bağlamda üniversitelere çok önemli görevler düştüğünü belirtti.

Haberin Devamı

KALKINMANIN YOLU SANAYİ-ÜNİVERSİTE BAĞINI GÜÇLENDİRMEK

Bilindiği üzere; ülkemizin ekonomik anlamda çok ciddi hedefleri var. Bu hedefler doğrultusunda toplumun her kesimine olduğu gibi üniversitelere de çok ciddi görevler düşmekte. Biz Toros Üniversitesi olarak yaşadığımız kente, ülkeye ve dünyaya karşı sorumluluklarımız olduğunu düşünüyoruz. Bu sorumluluğu da eğitim kalitesini yükselterek sektörlere bilgili ve donanımlı bireyleri kazandırarak yerine getirebileceğimizi düşünüyoruz. Bu yüzden 3.Nesil Üniversite olarak sektörler temsilcileri ile odalarla, STK’larla iş birliği içerisinde hareket etmeyi hedefliyoruz. Bu yönde çok ciddi adımlar attık. Yıllardır konuşulan fakat bir türlü hayata geçmeyen Sanayi-Üniversite İşbirliği konusunda girişimlerde bulunuyoruz. Kalkınmanın üretimle geleceğinin bilincindeyiz. Yani kalkınmanın yolu Sanayi ile Üniversite bağını güçlendirerek AR-GE çalışmalarına daha fazla ağırlık vermek, dünya trendlerini takip ederek sektörlerin tıkındığı noktalarda inovatif çözüm yolları üretmekten geçiyor.  Bakın hangi sektörde olursa olsun sorunlar var ama çözüm yolları da var. Akademisyenlerimizin hazırladığı projeler raflarda kalmamalı, kalkınma tek başına değil topyekûn yapılmalıdır.

Haberin Devamı

MERSİN, ÜLKE EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİ OLMALI

Biz Toros Üniversitesi olarak Mersin’in ülkemizin ekonomik hedeflerine ulaşabilmesi için ayrı bir öneminin olduğuna inanıyoruz. Mersin gerek stratejik konumu ile gerekse de potansiyeli ile bu hedeflere ulaşma noktasında kilit şehirlerden birisi. Ülkemizdeki en önemli 3 limandan birisi olan Mersin Limanı konusunda atılması gereken adımlar var. Biz Toros Üniversitesi, LODER, MTSO(Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, MDTO(Mersin Deniz Ticaret Odası) ile birlikte geçtiğimiz mayıs ayında 5. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri kongresini düzenledik. Sayın Valimiz Özdemir Çakacak’ın onursal başkanlığını üstlendiği bu kongreye kentimizin yerel yönetiminden tutun, odalarına kadar, üniversitelerden tutun sektör temsilcilerine kadar el ele vererek kentimiz ve ülkemiz için çok önemli bir organizasyonun altına imzamızı attık. Bu birlik ve beraberlik halinin tüm ülkeye örnek olması gerektiğine inanıyorum. Lojistik konusunda Mersin’in ülkemizin lokomotifi olacağına inanıyorum. Bizde Toros Üniversitesi olarak Lojistik alanında ciddi atılımlar yapıyor. Sektörlerin ihtiyaç duyduğu yetişmiş ve donanımlı bireyleri sektöre kazandırıyoruz. Lojistik’te ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimleri vererek sektörle koordineli bir biçimde sektörlerin ihtiyaçlarına uygun kişiler yetiştiriyoruz.

Haberin Devamı

GELİŞMENİN SİHİRLİ CÜMLESİ MESLEKİ EĞİTİM

Mesleki eğitim konusu üzerine önemle durulması gereken bir konu. Bakın ülkemizde bir tarafta iş arayan ve bulamayan milyonlar, diğer tarafta ise kalifiye elaman arayan ama bulamayan firmalar var. Yani iş arayan var, işçi arayan var fakat işsizlik var. Bu denklemde bir problem olduğu aşikâr. Bu problemi çözebilmenin yolu sektörlerin aradığı niteliklere sahip bireyler yetiştirmek. Biz Toros Üniversitesi olarak mesleki eğitimin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Meslek Yüksekokulumuz ’da sektör temsilcileri ile imzaladığımız protokollerle artık kronikleşmiş bu yaraya merhem olmaya çalışıyoruz. Gerek program/bölüm gerekse de her akademik birim başında Üniversite-Sanayi-Mezunların içinde bulunduğu komisyonları var. Eğitim-öğretim, uygulama gibi işbirlikleri bu komisyonlar aracılığı ile yürütülecek.

Haberin Devamı

TOROS ÜNİVERSİTESİ SANAYİ ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİNE GÜZEL BİR ÖRNEK

Toros Üniversitesi’nin kurulduğu günden bu yana çok ciddi bir gelişim kaydettiğini bununda sebebinin 52 yıllık Toros Okulları tecrübesinden geldiğinin altını çizen Rektör Özdemir, “Biz Toros Üniversitesi olarak kendimizi 52 yıllık Toros Okulları’nın son halkası olarak görüyoruz. Bugüne kadar STK’larla, Odalarla, sektör temsilcileri ile protokoller imzaladık. Buradaki amacımız sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda, çağın gereksinimlerini karşılayabilen bireyler yetiştirmek. Toros Üniversitesi’nin bu çalışmalarıyla Türkiye’ye güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum “ dedi.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLERİMİZİN YÜZDE 70’İ BURSLU

Mersin Eğitim Vakfı’nın ve Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren’in eğitime verdiği değeri hayranlıkla takip ettiğini belirten Rektör Özdemir, “Mütevelli Heyet Başkanımız Ali Özveren tam bir eğitim sevdalısı, zaten kendisini eğitim neferi olarak tarif ediyor. Biz Toros Üniversitesi olarak eğitimi ticari bir meta olarak görmüyoruz. Bu yüzdendir ki öğrencilerimizin yüzde 70’ine burs veriyoruz. Burada ki temel amacımız eğitimin kalitesini arttırmak kadar eğitimde fırsat eşitliğini de sağlamak. Tercih döneminde öğrencilerimize burs olanaklarımızı takip etmelerini ve sektörlerle entegre bir şekilde hareket eden bölümlerimizi incelemelerini tavsiye ediyorum” dedi.

SEVDİĞİNİZ İŞİ YAPIN

Rektör Özdemir sözlerini öğrencilere verdiği tüyo ile sonlandırdı. “Hangi bölüme gideceğine henüz karar verememiş öğrencilerimize şunu söylemek istiyorum. Mutlaka sevdikleri meslekleri yapsınlar. Eğer bir birey mesleğini sevmezse o meslekte başarılı olamaz. Bizim ülke olarak kalkınmamız için mesleğini en iyi şekilde yapan kişilere ihtiyacımız var. Martin Luther King’in dediği gibi: Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse, Michelangelo’nun resim yaptığı, Beethoven’in beste yaptığı veya Shakespeare’in şiir yazdığı gibi süpürün. O kadar güzel süpürün ki gökteki ve yerdeki herkes durup ’Burada işini çok iyi yapan, dünyanın en iyi çöpçüsü yaşıyormuş’ desin” şeklinde konuştu.

Yazarlar