Gündem TÜRKİYE’NİN ŞALTERİ ATTI

TÜRKİYE’NİN ŞALTERİ ATTI

01.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dün 10.36’da başlayan elektrik kesintisi domino taşı gibi yurda yayıldı. Van ve Hakkari’nin bir kısmı haricinde tüm yurt karardı. Metrolarda yolcular mahsur kaldı fabrikalar durdu. Trafik arap saçına döndü...

TÜRKİYE’NİN ŞALTERİ ATTI

Türkiye genelinde dün sabah iletim sistemindeki arıza nedeniyle elektrikler kesilince yaşam adeta altüst oldu. Ulaşımda özellikle metro ve tramvay kullanılan kentlerde ulaşım durdu, sinyalizasyon sistemleri çalışmayınca trafikte karmaşa yaşandı. Hastanelerde ameliyatlar yapılamazken, sağlık ve eğitim hizmetleri aksadı. Yüksek binalarda asansörlerde insanlar mahsur kalırken, jeneratörleri olmayanlar mum ışığı ile aydınlatma sağladı. Elektriklerin kesilmesi en çok sanayi kuruluşlarını vurdu. Fabrikalarda çarklar durdu, işçilere “paydos” verilirken işletmelerde faaliyetler aksadı. İran’dan enerji alan Van ve Hakkari’de ise elektrik kesintisi yaşanmadı.
Ülke genelinde 15 yıl sonra yaşanan ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin (TEİAŞ) “sistem arızası” olarak açıkladığı kesintiler 10.36’dan itibaren önce batı illerinde başladı, sonra domino taşı gibi bir saat içinde tüm illere yayıldı.
Önce tüketimin fazla olduğu büyük kentlerde, ardından diğer yerleşim merkezlerine elektrikler kesilirken hizmetler aksadı. Yurt genelinde 11.30’a kadar elektrikler tamamen kesildi.

Fabrikalar boşaldı
Eş zamanlı kesintiler en çok batıdan doğuya sanayi kentlerinde etkili oldu. Başkent Ankara ve İstanbul’un yanı sıra İzmir, Kocaeli, Bursa, Denizli, Manisa, doğuda Erzurum, Gaziantep, Diyarbakır’a kadar üretimde aksamalar yaşandı.
Kocaeli’de petrol, otomotiv, kimya, lastik ve diğer sektörlerde faliyet gösteren fabrikaların bünyesinde bulunduğu 13 organize sanayi bölgesinde faliyetler aksadı. Birçok fabrikada üretime ara verildi. Küçük çapta iş kazaları yaşandı.

Ameliyatlar ertelendi
Birçok kentte metro ve raylı sistemlerde aksamalar yaşandı. İzmir’de de İZBAN ve metro durdu.
Hastanelerde jeneratörlerin arıza yapma ihtimaline karşı ameliyatlar ertelenirken, polikliniklere acil hastalar dışında hasta kabul edilmedi.
Kavşaklarda trafiği polisler yönlendirip kazaları önlemeye çalışırken vatandaşlar sıkıntılı anlar yaşadı.
Kesinti İzmir ve bazı merkezlerde su kesintisine de neden oldu. Güç kaynağı olan arıtma tesisleri çalışmasına karşın pompa istasyonları ve kuyulardaki sistemlerin devre dışı kalması bazı ilçelerde su kesintisi yaşandı.

Sınırlarda sorun yok
İstanbul-Trabzon seferini yapan Onur Air uçağı yoğun sis ve kesintiden dolayı Trabzon Havaalanı’na inemeyince, havanın açık olduğu Samsun’a yönlendirildi, uçak buraya güvenli şekilde indi. Kapıkule, Pazarkule, Hamzabeyli ve İpsala gümrük kapılarında giriş ve çıkış işlemlerinde jeneratör sisteminin devreye girmesi nedeniyle bir sorun yaşanmadı. n DHA

Haberin Devamı

Santraller darbe yedi
Adana Yumurtalık Sugözü Termik Santralı ile Hatay’daki Erzin Doğalgaz Çevrim Santrali, teknik olarak “darbe” nedeniyle üretimi kesti. Her iki santralde oluşan bu durumun “virüs” veya “yüksek enerji”den kaynaklandığı, sistemin otomatik devre dışı kaldığı kaydedildi. Santrallerin devreye girmesi için 40-50 MW’lık elektrik ve 6-7 saate ihtiyaç olduğu belirtildi. Keban ve Atatürk Barajı’nın devreye girme süresinin 1 saat olduğu, sorun giderilmesine rağmen elektriğin abonelere ulaşmamasının nedeninin de kömür santrallerinin geç devreye girmesinden kaynaklandığını vurguladı.