Gündem Türkiye olmasa Erbil düşerdi

Türkiye olmasa Erbil düşerdi

09.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Iraklı yetkililere konuşan Neçirvan Barzani, Türkiye’yle imzalanan enerji anlaşmasının önemine dikkat çekerken, açıklaması Türkiye hükümetini memnun etti

Türkiye olmasa Erbil düşerdi

Irak hükümeti ile enerji anlaşması imzalayan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin anlaşmayı yaparken Irak yetkililerine dikkati çeken bir çıkış yaptığı öğrenildi. Bu çıkışın hükümet kanadında memnuniyet yarattığı da ifade edildi. Milliyet’in edindiği bilgiye göre, Barzani’nin Irak hükümeti yetkililerine enerji anlaşmasının önemine işaret ederek, üç temel noktaya dikkat çektiği ve “Türkiye arkamızda olmasaydı bu anlaşma imzalanmazdı. Türkiye Başbakanı hem Bağdat‘a hem de Erbil’e gelip cesaretlendirmese anlaşma yine olmazdı. Eğer IŞİD’e karşı Türkiye destek olmasa Erbil düşmüş olurdu” değerlendirmesi yaptığı öğrenildi.
Davutoğlu’nun geçen kasımda yaptığı Bağdat-Erbil ziyaretlerinden kısa bir süre sonra Irak hükümeti ile Irak Kürdistan Bölgesel yönetimi arasında Kürt petrolünün Türkiye üzerinden ithal edilmesi anlaşması imzalandı. Bu anlaşmanın imzalanmasında Türkiye’nin de önemli rol oynadığı ifade edildi.

‘Herkes kârlı çıkar’
Davutoğlu, Erbil ziyaretinde, “Enerji dosyası öyle bir dosya ki herkes akıllı davranırsa herkes kârlı çıkar. Eğer bir anlaşma sağlanırsa bundan en çok Türkiye memnun olur. Bunun için de elimizden gelen gayreti gösteririz. Ama Türkiye’nin enerji ihtiyacı açık ve Türkiye her zaman verdiği sözlerde durmuştur” açıklaması yapmıştı.
Barzani’nin bu değerlendirmeleri Türk hükümetine de iletilirken, bu değerlendirmelerin Ankara’da hükümet yetkililerinde memnuniyet yarattığı, petrol anlaşmalarının daha da geliştirilmesi için ikili görüşme ve diplomatik adımların da artacağı ifade edildi.

Yazarlar