Gündem Türkiye soruşturma yürütmeyecek

Türkiye soruşturma yürütmeyecek

29.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul açıklarında meydana gelen ve Rus savaş gemisi RFS Lıman’ın battığı kaza sonrası olayın Türk karasuları dışında meydana gelmesi nedeniyle Türkiye’nin herhangi bir soruşturma yapmayacağı öğrenildi.

Türkiye soruşturma  yürütmeyecek

8 bin 800 koyun yüklü kargo gemisi MV Youzarsıf H isimli gemi ise çıktığı liman olan Romanya Köstence’ye geri döndü. Romanya’nın Köstence limanından aldığı 8 bin 800 koyunu Ürdün’ün Akabe limanına götüren MV Youzarsıf H, önceki gün saat 11.45 civarında Kilyos’un 17 deniz mili açığında Rus askeri istihbarat gemisi RFS Lıman’ı sancak borda (sağ yan) tarafından çarparak batırmıştı. 2 bin 280 gros tonluk yük gemisinin ön tarafında güçlendirilmiş çelikten yapılan ‘bulp’unun askeri gemiyi yardığı ve oluktan içeriye kısa sürede yüksek basınçlı suyun dolduğu öğrenildi. Kilyos’un 17 deniz mili açıklarında gerçekleşen kazaya ilişkin ise Türkiye’nin herhangi bir soruşturma yürütmeyeceği belirtildi. Türkiye’nin Karadeniz’deki kara sularının 12 deniz mili olması nedeniyle kazayla ilgili soruşturma da uluslararası deniz hukuku sözleşmeleri gereğince yapılacak.
2 saatte battı
Kazayla ilgili detaylar da gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. 78 kişilik Rus mürettatın kazanın ardından gemiyi terk etmediği, yaklaşık 45 dakika gemilerinde kalarak çaba gösterdiği öğrenilirken, daha sonra gemi komutanının emriyle mürettebatın kazaya karışan yük gemisiyle yardıma gelen diğer bot ve teknelere tahliyeye başladığı ortaya çıktı. Askeri geminin birbirinden bağımsız 7-8 bölmesinin bulunduğu ve suyun gemiyi tamamen doldurmasının yaklaşık 2 saat sürdüğü de belirlendi.

Askerler Rusya’ya döndü

Rus askeri gemisinin kurtarılan 78 personeli önceki gece ülkesine gitti. 78 personel için gece saat 01.00 sıralarında bir Rus askeri uçağı Atatürk Havalimanı’na indi. Tğrk askeri konvoyu eşliğinde havalimanına gelen 78 kişi uçağa binip Moskova’ya uçtu.

Yazarlar