Gündem Türkiye'ye yakın noktalara yerleşiyorlar

Türkiye'ye yakın noktalara yerleşiyorlar

22.11.2015 - 12:20 | Son Güncellenme:

Rus ordusunun hava ve denizden desteklediği rejim güçlerinin karadan Lazkiye'nin kuzeyindeki Bayırbucak Türkmen bölgelerine başlattığı saldırı nedeniyle binlerce kişi Türkiye sınırına yakın güvenli bölgelere ulaşmaya çalışıyor.

Türkiyeye yakın noktalara yerleşiyorlar

Esad güçlerinin ve Rus birliklerinin yoğun saldırılarına maruz kalan Bayırbucak'taki Türkmenler, evlerini terk ederek, Türkiye sınırına yakın ormanlık bölgede kurdukları çadırlarda zor şartlar altında hayatta tutunmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Rus uçaklarının ve Esad rejiminin yaklaşık 2 haftadır yoğun saldırı altında tuttuğu bölgede yaşayan Türkmenler, yanlarına alabildikleri birkaç eşya ve hayvanla güvenli bölgelere ulaşarak çadırlarını kurmaya başladı.

ÇATIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Öte yandan Türkmen Dağı'nda rejim güçleri ile Türkmen birlikleri arasındaki çatışmalar aralıksız sürüyor. Rusların yoğun saldırıları sonucunda Türkmen Dağı yakınlarındaki köyünü terk ederek güvenli bölgeye ulaşan Um Muhammed, AA muhabirine, "Rus uçakları gelip bizi vurup vurup gidiyor. Bizi yerden asker, havadan ise uçaklar vuruyor. Dayanamaz hale geldik. Üç defa yer değiştirdik. Gönlümüzden başka yerlere gitmek gelmiyor, bu topraklarda kalmak, burada ölmek istiyorum ama çocuğumun gittiği yere ben de gideyim diyorum. Herhalde Allah böyle yazmış. Allah'tan gelene ne diyelim, şükredelim" dedi.

Haberin Devamı

FÜZELER YAĞIYORDU

Halil Ebu Ömer ise bir ambulansla çadır kentte kadar ulaştığını ifade ederek, "Füzeler üzerimize yağmur gibi yağıyordu. Yerimizde duramadık. Ailemle çadır kentte sığındık ve kendimize çadır kurmaya çalışıyoruz. Türk milleti sağ olsun bize çadır gönderiyor" şeklinde konuştu. Çadırkente ulaşan Meryem Um Mustafa da "Rus uçakları Türkmen Dağı'nı vuruyor. Dağda şehitlerimiz var, Türkiye'den destek istiyoruz" diye konuştu.

Kendi imkanlarıyla çadır kente gelen Ebu Ubeyde, "Rus askerinin Türkmen Dağı'nı almaya başladığını", Kızıldağ ve Keseb'e yaklaştığını söyledi. Çadırkente gelen Münir Müslüm ise şunları kaydetti:

"Bayırbucak Türkmenlerindenim. Rus uçakları önceki gece çok büyük saldırı düzenledi. Kadınlarımızı ve çocuklarımızı gece saat 02:00'da getirdik, burada da komşulara yük olduk. Yerimiz yok. Çadır istedik sağ olsunlar verdiler. Kış vaktindeyiz yağmur yağıyor ve hava çok soğuk. Battaniye, yiyecek, içecek ve silahımız yok. Uçaklara ve kara birliklerine karşı kullanacağımız silahımız olsa bu sıkıntıyı çekmeyiz. Yardım istiyoruz. Hayvanlarımızı, evlerimizi ve her şeyimizi geride bıraktık, çok sıkıntımız var."

Bu arada Bayırbucak Yerel Meclis Başkanı Mustafa Çulha, Rus ve rejimin saldırılarından dolayı çok sayıda ailenin güvenli bölgeye geldiğini belirterek Türkmen Dağı'nda yerlerinden olanlara çadır dağıtıklarını söyledi.

Haberin Devamı

AFAD'DAN AÇIKLAMA VAR
Öte yandan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkmen ailelerin insani ihtiyaçlarının AFAD ve Hatay Valiliğinin koordinasyonunda, Kızılay ve Sağlık Bakanlığı ekiplerinin yanı sıra ilgili sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle olayların ilk anından itibaren karşılanmaya devam edildiğini bildirdi.
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'nin Lazkiye kırsalında, son günlerde yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle Bayırbucak Türkmenlerinin yoğun olarak bulunduğu bölgedeki halkın köylerini terk etmek zorunda kaldığı, bir grup Türkmen ailenin Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşı tarafında bulunan Yamadi Kampı'na yerleştirildiği belirtildi.
Türkmen ailelerin insani ihtiyaçlarının AFAD ve Hatay Valiliğinin koordinasyonunda, Kızılay ve Sağlık Bakanlığı ekiplerinin yanı sıra ilgili STK'ların işbirliği ile olayların ilk anından itibaren karşılanmaya devam edildiği aktarılan açıklamada, şunlar ifade edildi:
"Ailelerin acil barınma ihtiyaçları için derhal yeterli miktarda aile tipi çadırlar gönderilmiştir. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ile irtibata geçilerek çok sayıda bebek battaniyesi ve kıyafetinin sınıra ulaştırılması organize edilmiştir. UNICEF ile yapılan görüşme sonucunda 2 bin aile hijyen kiti olay bölgesine sevki sağlanmıştır. İlk gün bölgeye ulaşan AFAD yetkilileri, Türkmen halkın temsilcileriyle görüşerek tüm insani ihtiyaçlarının karşılanacağını bildirmiştir. Bölgedeki gelişmelere bağlı olarak ülkemize yönelebilecek nüfus hareketlerine karşı sınırın sıfır noktasında, kayıt kabul, sağlık, iaşe, güvenlik hizmetleri için tüm ilgili kamu kurum ve kuruluşları hazır hale getirilmiştir."
20 BİN TÜRKMEN BARINIYOR
Açıklamada, Türkiye'nin, Türkmenlere yönelik insani yardımlarını Suriye'de iç karışıklıkların başladığı ilk günden itibaren aralıksız devam ettirdiği, AFAD koordinasyonunda, 20 bin Türkmen'in 4 barınma merkezinde misafir edildiği, sıfır noktasındaki insani yardımlar kapsamında da Suriye'deki sivil halka bugüne kadar toplamda 1 milyar 136 milyon 383 bin lira değerinde, 18 bin 695 araç insani yardım gönderildiği kaydedildi.