Gündem Türkler mülteci akınından kaygılı

Türkler mülteci akınından kaygılı

22.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak gelen mültecilerden Türk halkı rahatsız. Yapılan araştırmaya göre Türklerin yüzde 77’si mültecilerden kaygı duyuyor, yüzde 66’sı göçmenlere yönelik politikalar daha katı olsun istiyor

Türkler mülteci akınından kaygılı

TBMM Başkanlığı, “Mültecilerin Hukuki Statüsü” ve German Marshall Fund Of the United States (GMF) tarafından Eylül 2014’te gerçleştirilen anket çalışmasını masaya yatırdı. Suriye’den Türkiye’ye göç akını yaşanırken, GMF anketinde; Türk vatandaşlarının göçe ilişkin endişeleri açıkça ortaya çıktı. Ankete göre, Türklerin yüzde 77’si mültecilerden kaygı duyuyor.
TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın hazırladığı “Mültecilerin Hukuki Statüsü” adlı raporda mülteci kavramının tanımı yapıldı, ilticanın nedenlerine geniş yer verildi. Raporda, Suriye’den Türkiye’ye gelen mültecilerin yaş, cinsiyet gibi özelliklerine göre istatistikleri de yer aldı.

Halk tedirgin
TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın “Tarnsatlantik Eğilimler Araştırması Raporu”nda ise Türkiye’nin yaşadığı göç sorununa ilişkin ciddi bulgular yer aldı. GMF tarafından yapılan anketinin sonuçlarından bazı bulgular şöyle:
- “Şu anda ülkenin karşı karşıya olduğu en önemli sorun nedir?” sorusu için verilen cevaplarda terör yüzde 24’le ilk sırada yer aldı. Terörün ardından en önemli görülen sorulanlar; ekonomi(yüzde 16), eğitim(yüzde 11), yolsuzluk(yüzde10), suç(yüzde 5), uluslararası istikrarsızlık(yüzde 3), sağlık(yüzde 2) şeklinde sıralandı.
- Türklerin yüzde 27’si hükümetin dışarıdan gelen göçü idare edişini onaylarken, yüzde 67’si onaylamadı.
- Türkiye’de göçmenlere yönelik politikaların daha katı olması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 66, daha serbest olmasını savunanların oranı yüzde 21, şimdiki haliyle kalmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 10.
- Mültecilerden kaygı duyuyor musunuz? sorusuna cevap verenlerin yüzde 77’si “evet”, yüzde 20’si “hayır” yanıtını verdi.