Gündem Türkler mutsuzluk endeksinde dip yaptı

Türkler mutsuzluk endeksinde dip yaptı

05.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Küresel araştırma şirketi Gallup tarafından 142 ülkede yaklaşık 150 bin kişiyle yapılan Küresel Duygular Raporu’nun sonuçları açıklanırken; Türkiye, Irak ve Yemen ile birlikte en mutsuz 3 ülkeden biri oldu.

Türkler mutsuzluk endeksinde dip yaptı

15 yaş üstü 150 bine yakın kişiyle yüz yüze ve telefonla görüşülerek gerçekleştirilen araştırmada katılımcılara “Dün dinlenebildiniz mi? Size saygılı davranıldı mı? Güldüğünüz, kahkaha attığınız anlar oldu mu?” şeklinde sorular yöneltildi. Sonuçta, Güney Amerika ve İskandinav ülkelerinde yaşayanların en mutlu olduğu ortaya çıktı. Araştırmada Irak, Yemen, Ukrayna ve Türkiye için “çatışma tecrübeli ülkeler” tanımlaması yapılarak, “en düşük pozitif ülkeler” denildi.
Umut tükeniyor
Küresel Duygular Raporu’nun, Türkiye sonucunu Milliyet’e değerlendiren Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş ise tespitlerini şöyle sıraladı:
“Psikolojik dayanıklılıkta
4 kriter bulunur. Bunlar, umut ve gelecekle ilgili iyi beklentiler, olumlu düşünce, yeterlilik ve dayanıklılık dediğimiz, düştükten sonra yeniden kalkabilmek kriteridir. Ülke olarak gelecekle ilgili olumlu düşünce ve beklenti kaynaklarımız gittikçe tükeniyor. Tüm dünyanın bize düşman olduğuna ve şehadet şerbetinin en değerli şerbet olduğuna inanıyoruz. Türkiye’deki mutsuzluğun nedenlerinden biri de dini inancımızı dünyayı güzelleştirmek için değil, bu dünyada cefa çekip, ahirette mutlu olmak üzerine kurmuş olmamız.”
Prof. Dr. Baltaş, mutluluğun iki boyutta değerlendirileceğini belirterek; “Hatırlayan benlik ve yaşayan benlik olarak tanımladığımız iki olgu var. Hatırlayan benlik geneli, yaşayan benlik son iki günlük mutluluk ölçeğimizi tanımlar. Hatırlayan benlik, milli geliri yüksek olan ülkelerin dahil olduğu gruptur. İskandinav ülkeleri, Kanada ve Yeni Zelanda bu gruptadır.
Melankoliğiz
Sadece Kanada, hem hatırlayan, hem yaşayan benlikte olan bir ülkedir. Latin ülkelerindeki durum ise farklı. Orada iki kişi el çırpsa, üçüncü oynar. Biz Türkler ise hüzünlü ve melankonlik bir toplumuz. Fakir insanların mutlu olması mümkün. Yaşayan benlik araştırmasında Türkiye’nin sınıfta kaldığını görüyoruz” diye konuştu.

Terör ve işsizliğin etkisi
Prof. Dr. Nilüfer Narlı (Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü): “Türkiye, geçmişte yapılan mutluluk endeksi araştırmalarında yüksek puanlar alıyordu. Gallup’un araştırmasının sonuçlarını yorumlarken, Türkiye’nin son 3 yılda yaşadığı terör olayları, ekonomik sıkıntılar, işsizlik, turizm sektörü ve başka sektörlerde yaşanan işten çıkarmalar nedeniyle insanlar daha fazla endişe duymaya başladılar. Bu endişeler insanların günlük hayatına da yansıyor ve dolayısıyla ‘Dünü nasıl geçirdin?’ sorusunu sorduğunuzda, birçok insan mutsuz olduğunu dile getiriyor. Gençlere umut verecek
projelerinin hayata geçirilmesi gerekiyor.”