Gündem Turner Ödülü Helen Marten’a

Turner Ödülü Helen Marten’a

07.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin en prestijli ödüllerinden olan Turner Ödülü’nü 31 yaşındaki sanatçı Helen Marten kazandı. 32. kez sahibini bulan ödülün sahibi sanatçı Michael Dean, Anthea Hamilton ve Josephine Pryde’dan oluşan adaylar arasından seçildi.

Turner Ödülü Helen Marten’a

Ressam J.M.W Turner’dan adını alan ödülün sahibi sanatçı 25 bin sterlinin de sahibi oldu. 50 yaşın altındaki sanatçılara verilen ödülü daha önce kazanan sanatçılar arasında Gilbert George, Damien Hirst, Chris Ofili, Anish Kapoor, Gillian Wearing ve Susan Philipsz gibi dikkat çekici isimler var. Kazanan eserle birlikte ödüle aday olan eserlerin sergilendiği Tate Britain’deki sergi 9 Ocak’a dek sürecek.

Haberin Devamı

Turner Ödülü Helen Marten’a

Ödülü paylaşmak istedi

Sanatçı 17 Kasım’da Hepworth Ödülü’nü kazanmış ödülün kazandırdığı 30 bin sterlini diğer adaylarla paylaşmıştı. Sanatçı konuyla ilgili olarak, sanat ödüllerinin yarattığı hiyerarşiyi reddetmek istediğini açıklamıştı. Turner Ödülü’nü de paylaşmayı planladığını açıklayan sanatçı bundan vazgeçtiğini çünkü kısa süre içinde arka arkaya iki benzer eylem yapmak istemediğini belirtti. Sanatçı Turner’a 56. Venedik Bienali’nde sergilenen ‘Lunar Nibs’ eseri ve New York’taki kişisel sergisi ‘Eucalyptus Let Us In at Greene Naftali’ ile aday gösterilmişti. Sanatçının çok sayıda farklı materyali bir araya getirerek oluşturduğu eserleri ‘şiirsel ve oyuncu’ olarak tanımlanıyor.

Tate Galleries direktörü Sir Nicholas Serota ödüllerle ilgili olarak, “Turner Ödülü gücünü bizlere dünyayı yeni biçimlerde düşünme şansı vermesinden alıyor. Git gide daha dar görüşlü, içe dönük olma korkusu taşıdığımız bugünlerde Turner Ödülleri, sanatın yeni düşünceler yarattığını hatırlatıyor. Sorunlarla mücadele edebilmek için toplumda böyle bir özgür düşünceyi desteklemeliyiz,” dedi.