Gündem Tutuklanan biz değil üniformalarımızdır

Tutuklanan biz değil üniformalarımızdır

11.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Balyoz’un siyasi bir dava olduğunu belirten Tuğa. Gavremoğlu, Tuğa. Yıldırım ve Kur. Alb. Tekin, “Tutuklanan biz değiliz, üniformalarımız yani TSK tutuklu” diyor

Tutuklanan biz değil üniformalarımızdır

Balyoz Davası’nın karara bağlanması için Anayasa Mahkemesi binası önünde düzenlenen ‘Adalet Nöbeti’ ve AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın, davanın kısa zamanda karara bağlanacağını açıklamasının ardından gözler AYM’ye çevrildi.
Hasdal Askeri Cezaevi’nde tutuklu bulunan denizcilerden Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tuğamiral Can Yıldırım ve Deniz Kurmay Albay Aykar Tekin, yargılanma süreçlerini ve geçen hafta Mamak Cezaevi’nde yaşamını yitiren Den. Kur. Albay Murat Özenalp’in ölümünü Milliyet’e değerlendirdi. Amiral AYM’den çıkacak kararı beklediklerini söylediler.

‘Yargısız infaz yapıldı’
Yaklaşık 3 buçuk yıldır Hasdal Askeri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Gavremoğlu, “Deniz Kurmay Albay Murat Özenalp’i kaybettik. Daha önce intihar eden arkadaşlarımız oldu. Bu ölümlerin bir birikim sürecinin sonucu olduğunu herkes bilmeli. Tutuklanan birçok insan da, içerdeyken yakınlarını kaybetti. Ben de babamı kaybettim. Bizler kolay şeyler yaşamıyoruz. Ailelerimiz dışarıda, biz içerde acı çekiyoruz, acılarımızı paylaşamıyoruz” dedi.
İşleyen bir hukuk olmadığını vurgulayan Gavremoğlu şöyle devam etti: “Burada yargılanan, tutuklanan şahıs olarak bizler değiliz. Üniformalarımız yani TSK tutuklu. Bu olayın siyasi olduğunu, hiçbir şekilde dinlenmediğimizi gördüğümüz ilk duruşmada anladık ve ‘Neden?’ diye sormaktan o zaman vazgeçtik. Belli ki birileri bizim üzerimizden fayda sağlayacaktı, ki öyle de oldu.”

‘Katiller dışarıda biz içeride’
Düşmanla işbirliği yapanlara kızgın olduğunu ifade eden Tuğamiral Can Yıldırım ise şunları söyledi: “Beni vicdanen en rahatsız eden konu ise, bugün Danıştay cinayetinde olduğu gibi suçu bir sürü delille kesinleşmiş katillerin bile salıverilip, bizlerin ‘kuvvetli şüphe’ ibaresi adı altında cezaevinde tutulmasıdır. Biz suçsuzluğumuzu 20’nin üzerine farklı delille ispat ettik. Yapılabilecek her türlü savunma yapıldı. Artık Anayasa Mahkemesi gerekeni yapmalı.”

Haberin Devamı

‘Devletin bize özür borcu var’
Tutuklu Deniz Kurmay Albay Aykar Tekin de, kaygılarının bugünden çok gelecekle ilgili olduğunu ve kendileri üzerinden aslından TSK’nın itibarsızlaştırıldığını söyledi. Albay Murat Özenalp’in ölümü ile ilgili ‘hukuk eliyle işlenmiş cinayet’ yorumu yapan Tekin, “Murat Albay’ın 8 yaşındaki kızı Duru’ya bunun hesabını kim, nasıl verebilir?” dedi.
Duygusal olarak çöktüklerini belirten Tekin, “Bizler artık zaten haksız yere bizden çalınan özgürlüğümüzü, sonra da itibarımızı geri istiyoruz. Devletin bize bir özür borcu var. Eskiden haklı olduğumuzu anlatabilmek için kendimizi paralardık. Bugün herkes haklı olduğumuzu söylüyor. Haklıysak neden buradayız? Anayasa Mahkemesi karar için neyi bekliyor?” diye sordu.