Gündem TV karşısında astım tehdidi

TV karşısında astım tehdidi

11.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Ahmet Akçay, Tv izlerken hareketsiz yaşamın, ekran karşısında tüketilen abur cuburların astıma ve alerjik hastalıklara neden olduğunu söyledi...

TV karşısında astım tehdidi

Çocuk Alerji, İmmünoloji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay’a göre fazla televizyon izlemek astım hastalığına yakalanma riskini artırıyor.

Haberin Devamı

Akçay, astım gelişimini şöyle açıklıyor:

“Aktif olmayan yaşam tarzı akciğer gelişimini değiştiriyor ve çocuklarda nefes alma ile solunumu etkiliyor. Günde iki üç saat televizyon izleyen ve ekran karşısında abur cubur yiyen çocuklar kilo alıyor. Kilo astımlı çocukların tedavisinde başarısız sonuçlara neden oluyor. Obezitenin mekanik, immünolojik etkileri, hormonlardaki değişiklik, ortak genetik yapı, diyet ve fiziksel aktivitede azalma gibi etkiler astıma neden olur. Obezite fazla yağ ile göğse baskı yapmaktadır. Göğüs duvarında yağ birikmesi sebebiyle, akciğerlerde kan akımını etkiler. Bronşların genişleme yeteneği azalır. Obezite yağ hücreleri astıma neden olan bazı maddeler salmaktadır. Bunların başında leptin gelmektedir. Obezitede leptin miktarı yükselir ve leptin de akciğerlerde bronşlarda enflamasyona neden olur. Obezite astımı kötü etkiler çünkü reflüyü artırır bu da astımı ağırlaştırır.”

Haberin Devamı

Akçay, astımlı veya alerjik nezleli çocuklarda alerjiye karşı tolerans oluşturmak için kullanılan aşının da önemli bir tedavi şekli olduğunu söyledi.