TV-Rehberi Türk halkı yerli dizi hastası

Türk halkı yerli dizi hastası

19.03.2009 - 11:34 | Son Güncellenme:

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) tarafından Pİ Grup’a yaptırılan araştırma Türk halkının “yerli dizi" hastası olduğunu ortaya çıkardı.

Türk halkı yerli dizi hastası

Türk halkının büyük çoğunluğu yerli dizileri izlemek için televizyon karşısına geçerken bunu haberler, yarışma programları ve kadın programları izliyor.

Haberin Devamı

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) tarafından Pİ Grup’a yaptırılan ve bin 309 kişinin katıldığı anket, Türk halkının televizyon kültürünü ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 62.7’si erkek olurken yüzde 9.5’i ilkokul mezunu, yüzde 67.4’ü lise mezunu, yüzde 19.2’si üniversite mezunu, yüzde 3.9’u ise lisansüstü mezunu. Ankete göre Türk halkının yüzde 29.6’sı günde en az 5 saat televizyon izlerken, yüzde 25.3’ü en az 3 saat, yüzde 19.1’i en az 2 saat, yüzde 17.3’ü ise 5 saatten fazla televizyon izliyor. Ankete göre Türk halkının yüzde 27.2’si “yapacak başka işi olmadığıö için televizyon karşısına geçerken yüzde 24.1’i ise gündemi takip etmek için televizyon izliyor. Eğlenmek için televizyon izleyenlerin oranı yüzde 18.7 olurken dinlenmek için izleyenlerin oranı ise yüzde 16.4 oldu.

Haberin Devamı

-YERLİ DİZİ İZLİYORUZ

Anketin en ilginç sonuçlarından biri ise Türk halkının yerli dizi hastası olduğunu gözler önüne serdi. Araştırmaya göre Türk halkının yüzde 39.8’i yerli dizi izlemek için televizyon karşısına geçiyor. Halkın yüzde 9.1’i haberleri izlemek amacıyla televizyon karşısına geçerken yüzde 7.7’si yarışma programları, yüzde 7.2’si magazin programları, yüzde 5.4’ü film, yüzde 5.3’ü spor programları, yüzde 5.2’si müzik-eğlence programları, yüzde 4.6’sı ise kadın programları izlemek için televizyon karşısına geçiyor. Araştırmaya göre halkın yüzde 59.3’ü gibi büyük bir kısma da beğendiği dizileri düzenli olarak takip ediyor. Halkın yüzde 38.2’si dizileri konusuna göre seçerken, yüzde 22.1’i başrol oyuncusuna göre, yüzde 22.5’i ise yayınlandığı karala göre seçiyor.

-HABER PROGRAMLARINDA DUYGU SÖMÜRÜSÜ YAPILIYOR

Ankete göre halkın yüzde 57.2’si televizyon izlemenin kendisini geliştirmediğini düşünürken, haber programlarının içeriğinin ise birbirinin aynı olduğunu düşünüyor. Halkın yüzde 34.7’si tüm kanallardaki haber programlarının içeriğinin aynı olduğunu düşünürken, yüzde 26.2’si duygu sömürüsü yapıldığını, yüzde 13.5’i magazin ağırlıklı programlar olduğunu düşünüyor. Halkın yüzde 64.8’i televizyon haberlerinin yeterince bilgi ve gerçekleri yansıtmadığını düşünürken yüzde 9.2’si ise bu konuda kararsız.

Haberin Devamı

-YARIŞMA PROGRAMLARINA SMS ATIYORUZ

Ankete göre, Türk halkının yüzde 23.2’si magazin programlarının gerekli olduğunu düşünürken yüzde 44.2’si ise izlediği yarışma programlarına oy vermek için SMS attığını açıkladı.

Araştırmaya göre, Türk halkı bir televizyon programında özellikle eğlendirici olması özelliğini arıyor. Halkın yüzde 37.6’sı bir programın eğlendirici olmasını ararken yüzde 34.8’zi hem eğlendirici hem de eğitici olmasını arıyor. Yüzde 13.8’i ise öncelikli olarak eğitici olması özelliğini arıyor.

-DİNİ İÇERİKLİ ÖĞÜT VERİCİ PROGRAMLAR İZLENİYOR

Türk halkının yüzde 40.3’ü gibi büyük bir kısmı televizyonlardaki şiddet içerikli görüntülerden rahatsız duyarken yüzde 16.9’u çıplak görüntülerden, yüzde 16.3’ü ise magazin programlarından rahatsız oluyor. Araştırmaya göre halkın büyük bir bölümü ise dini içerikli programlar ve öğüt verici programları izliyor. Halkın yüzde 38.8’i bu tür programları sürekli izlerken yüzde 26.8’i ara sıra izliyor. Hiç izlemeyenlerin oranı ise yüzde 22.1.