Ekonomi UBER skandal!

UBER skandal!

15.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uber, bu kez de yeni bir skandalla gündemde. CEO Travis Kalanick süresiz bir şekilde izne çıktı. Ünlü start up aylardır cinsel taciz ve kadınlara ayrımcılıkla suçlanıyor

UBER skandal

Mobil uygulamayla taşımacılık alanında devrim yaratan Uber’de sular durulmuyor. Daha önce cinsel taciz ve ayrımcılık gibi skandallarla gündeme gelen Uber’de bu kez de CEO skandalı yaşanıyor. Çalışanlara gönderilen bir e-postada CEO Travis Kalanick’in bir dönüş tarihi vermeden süresiz izne çıktığı açıklandı. Kalanick’in yokluğunda şirketi bir yönetim komitesi idare edecek.

Haberin Devamı

Kalanick, çalışanlara gönderdiği e-postasında “Uber 2.0’ı başarılı yapmak için gerekli olan lider takımını yaratmaktan daha önemli bir şey yok. Ama eğer Uber 2.0 üzerinde çalışacaksak aynı zamanda, şirketin hakettiği lider olabilmem için Travis 2.0 üzerinde çalışmam lazım” diye yazdı. Kalanick, geçen hafta da annesini kaybetmişti. Annesinin ölümüyle de baş etmeye çalışan Kalanick, çalışanlara hitaben “Son yaşanan olaylar bana insanların işten önemli olduğunu gösterdi. Annemin acısını yaşamak için biraz zamana ihtiyacım var. Ama buna bir süre vermek zor. Düşündüğümüzden kısa ya da uzun olabilir” dedi.

Süresiz izne çıktı

Kalanick’in ne zaman işe döneceği belirsiz olsa da yönetim kurulu için hazırlanan bir raporda, dönüşünde bazı sorumluluklarının azaltılacağı ve şirketteki etkisini azaltmak için bağımsız bir kişi atanacağı öğrenildi. Raporda, yönetim kurulunun geri döndüğünde Kalanick’in rolünü azaltacağı, bazı CEO’luk sorumluluklarını şu anda eleman arayışı süren ‘COO-İşletme Yönetici’sine devredeceği belirtiliyor. Bu insan CEO’yla eşit pozisyonda çalışacak, Uber’deki günlük operasyonlar, kültür ve kuruma odaklanacak.

Haberin Devamı

Firmanın salı günü yaptığı çalışanlara yönelik toplantısında eski ABD Başsavcısı Eric Holder’in yaptığı soruşturmaların sonuçlarına da değinildi. Uber, Holder’i firmadaki taciz, ayrımcılık iddialarını araştırmak üzere görevlendirmişti. Ayrıca firma, değerlerini yeniden yazma, çalışırken alkol kullanımının azaltılması ve çalışan ve müdürler arasında ilişkinin yasaklanması konusunda çalışmalar yapıyor.

Cinsel taciz, kadınlara ayrımcılık suçlamaları

Genç bir firma olan Uber’de bugüne kadar pek çok skandal yaşandı. İlk olarak 2014’te Hindistan’da sürücülerinden birinin kadın yolcuya tecavüz ettiği olayı örtbas etmekle suçlanan Asya müdürü Eric Alexander’ı işten çıkarıldı.

Taciz suçlamaları sonucunda 20’den fazla elemanını işten çıkardı. İşten çıkarmalar cinsel taciz, fiziksel ve duygusal şiddet gibi gerekçelerle yapıldı. Şirkete 215 cinsel taciz suçlaması yöneltildi.

Haberin Devamı

Ama firmadaki en büyük patlama noktası eski yazılım mühendisi Susan Fowler’in 19 Şubat’ta yazdığı blog yazısından sonra oldu. Fowler, eski müdürünün kendisine seks teklif ettiğini ve Uber’in insan kaynakları departmanının ona üst düzey yönetici olduğu için onu cezalandıramayacağını söylediğini yazdı. Fowler, kadınların Uber’de karşılaştığı pek çok sorunu ve ayrımcılığı da yazdı.

Bunlar arasında erkeklere ücretsiz deri ceket alınırken kadınların deri ceket için para ödemesi gerektiği de var. Kalanick’in kadınlara karşı ayrımcılık yaptığını belirtti. Bu blog yazısının üzerine başkaları da kendi hikayelerini paylaştı.

Fowler, attığı tweet’te “Bu sadece çeşitlilik ve dahil olmayla ilgili değil. Bu kanunların yok sayılmasıyla ilgili. Taciz, ayrımcılık illegal” dedi.

Ağrılı bir süreç

Uber, üst üste gelen skandallardan sonra son birkaç ay içinde yönetim takımının çoğunun görevine son verdi. 14 bin kişilik çalışan Kalanick’in yokluğunda ikinci numaranın kim olacağını merak ediyor. Uber Yönetim Kurulu Üyesi Arianna Huffington da, yaptığı açıklamada “Süreç tahmin ettiğimizden uzun ve ağrılı oldu. Fakat bu bölümün sonuna geldik. Şimdi bizim görevimiz öğrenmek, yeniden inşa etmek ve ileriye hareket ederek Uber’i bir sonraki aşamaya geçirmek” diye konuştu.

Haberin Devamı