Gündem ‘Uçan Kuğular’dan ‘Türk Yıldızları’na

‘Uçan Kuğular’dan ‘Türk Yıldızları’na

10.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Yıldızları’nın bilinmeyenleri, kuruluşunun 25. yıl dönümü kapsamında yayımlanan kitapta yer aldı.

‘Uçan Kuğular’dan ‘Türk Yıldızları’na

Hava Kuvvetleri Komutanlığının akrobasi timi Türk Yıldızları’nın kuruluşunun 25. yıl dönümü kapsamında Fatih Danacı tarafından “Bir Yıldızın Doğuşu” isimli kitap hazırlandı. Kitaptaki bilgilere göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ilk akrotimi, 1952’de Balıkesir’de kuruldu.
Daha sonraki yıllarda “Uçan Kuğular”, “Akrep”, “Yarasalar”, “Kartal” isimleriyle kurulan akrotimler de gösteriler yaptı. Bu gösterilere 20 yıl ara verildikten sonra 1992’de ismi daha sonra Türk Yıldızları olarak belirlenen akrobasi timi kuruldu. Türk Yıldızları kurulurken Kara Şimşekler, Uçan Yunus, Şafak Bekçileri, Kırmızı Şeytanlar gibi isimler de önerildi. 11 Ocak 1993’te akrotimin adının Türk Yıldızları olmasına karar verildi. Türk Yıldızları’ndaki pilotlarından Yüzbaşı Ümit Özer, 2012’de Çanakkale’deki gösteriler için yapılan çalışmalarda yaşanan sorun sırasında “atla” ikazlarına rağmen uçağı terk etmeyerek, uçağın boş alana düşmesini sağladıktan sonra şehit oldu. Halkın zarar görmemesi için kendi canını hiçe sayan Özer’in son ana kadar uçağını kurtarmaya çalıştığı belirtildi.
Ata imzası
Kitapta yer alan bilgilere göre uçaklar gösteri sırasında dakikada 13 galon boya bırakıyor. Uçakların gövdesinde pilot isimlerinin yanı sıra Atatürk’ün imzası bulunuyor.
25 yılda 500’e yakın gösteri ve 30 binden fazla akrotim uçuşu yapan ekip, sadece bir ölümlü kaza gerçekleştirdi. Bu durum uçuş ve yer emniyeti açısından dünyanın en iyi örnekleri arasında gösteriliyor.

Börek geleneği

Türk Yıldızları’nın gözüpek pilotları, bir geleneği sürdürerek gösteri sunulacak yere intikallerinden önce filoda birlikte yaptıkları kahvaltı için börek siparişi veriyor.