Gündem Uçan tabutlar ocağımızı yaktı

Uçan tabutlar ocağımızı yaktı

07.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

F-4E 2020 Terminatör tipi uçakta şehit olan pilotlar Tanış ve Delikanlı, son yolculuklarına uğurlandı. Baba Tanış’ın ‘Uçan tabutları değiştirin’ dediği Savunma Bakanı Yılmaz, ‘Paramız var, ne talep edilirse yerine getiriyoruz’ dedi

Uçan tabutlar ocağımızı yaktı

Konya’da düşen F-4E 2020 Terminatör tipi savaş jetinde şehit düşen Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Tanış ile Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Delikanlı, Eskişehir’de düzenlenen askeri törenin ardından memleketlerinde toprağa verildi. Ailelerin feryadı ve isyanı yürekleri yaktı. Şehitler için görev yaptıkları Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Füze Savunma Komutanlığı’na bağlı 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda askeri tören düzenlendi. Törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kuvvet Komutanları, Muharip Hava Kuvveti ve Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Tanış’ın eşi Sena Tanış, babası Hayri Tanış, annesi Yurdagül Tanış katılırken, şehitlerden bekâr olan Delikanlı’nın babası Mehmet Delikanlı ve annesi Müyesser Delikanlı yakınları katıldı.
Tabuttan ayrılmadı
Tanış’ın İngilizce öğretmeni olan eşi Sena Tanış, önce eşinin tabutunun yanındaki fotoğrafına sarılıp öptü, ardından tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Tanış uzun sürece eşinin tabutunun yanından ayrılmadı. 1’inci Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kemal Akçınar törende yaptığı konuşmada “İki Mustafa’mızı vatan semalarımızdan vatan topraklarına uğurlamak için buradayız” dedi. Törenin ardından şehitlerin cenazeleri memleketlerine gönderildi.
‘Talep ediliyorsa yapıyoruz’
Yüzbaşı Tanış’ın Kocatepe Camii’ndeki cenaze töreninde baba Hayri Tanış, anne Yurdagül Tanış, eşi Sena ile 9 aylık kızı Miraç Berna Tanış ve aile yakınları hazır bulundu. Törene TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Vekili Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök katıldı. Törene, eski Hava Kuvvetleri komutanlarından emekli Orgeneral Mehmet Erten’in yanı sıra muvazzaf ve emekli komutanlar yer aldı. Baba Tanış, Çiçek ve Arınç’a, “Ben yandım başkaları yanmasın, bunları ne edin edin kaldırın” diye sitem ederken, Bakan Yılmaz’a da, “Sizden istirhamım uçan tabutları değiştirin. Ben yandım başkaları yanmasın. Biz yandık başka ocaklar yanmasın. Bizim ocağımız söndü başkalarının ocağı yanmasın. Yavrum gökyüzünün kartalıydı” diye seslendi. Bakan Yılmaz ise, “Paramız var, ne talep edilirse yerine getiriyoruz” yanıtını verdi.
Töreninin ardından baba Tanış, oğlunun tabutuna sarıldıp bırakmadı. Çiçek ve CHP’li Gök acılı babayı teskin etmeye çalıştı. Şehidin naaşı omuzlarda götürülürken eşi Sena Tanış ise, “Ne olur geri dön” diyerek gözyaşı döktü. Tanış, Cebeci Askeri Şehitliği’ne defnedildi.

Haberin Devamı

‘Kazalarda teknik sorun yok’

Malatya ve Konya’da iki ayrı kazada 6 pilotun şehit düşmesine ilişkin askeri kaynaklar, uçaklarda bir teknik sorun tespit edilemediğine işaret etti. Malatya’daki kazada hava şartları, Konya’daki kazada ise pilotaj hatası üzerinde duruluyor. Ömürlerini tamamladıkları iddiaları gündeme gelen F-4 tipi savaş jetleri ile RF-4E tipi keşif jetleri için kritik karar önümüzdeki hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel arasında yapılması öngörülen rutin zirvede verilecek. Ancak kazalarda teknik bir hata bulunmaması, teknik sorunu bulunan jetlerin uçuşuna izin verilmemesi gibi gerekçelerle askerin envanter dışına çıkarılma başta olmak üzere radikal bir karar alınmasına soğuk baktığı öğrenildi.

Yazarlar