Gündem Ukrayna jeti ‘uçağın yanında uçtu’ iddiası

Ukrayna jeti ‘uçağın yanında uçtu’ iddiası

23.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya yanlısı ayrılıkçılar Malezya uçağına ait karakutuları ICAO uzmanlarına teslim etti. Rusya Savunma Bakanlığı, olay sırasında Ukrayna’ya ait bir savaş jetinin uçağın 3 ila 5 kilometre yakınında uçtuğunu öne sürdü.

Ukrayna jeti ‘uçağın yanında uçtu’ iddiası



Ukrayna’nın doğusunda geçen hafta düşen Malezya Havayolları uçağına ait iki karakutu Malezyalı uzmanlara teslim edildi.
Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Malezyalı uzmanlardan oluşan taraflar kara kutuların Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) uzmanları tarafından da incelenmesini öngören mutabakat zaptı 12 saat süren görüşmelerin ardından imzalandı. Hayatını kaybedenlerin cesetleri de Ukrayna’nın Harkiv kentine ulaştı. Düşen uçağın enkazından çıkarılan 282 ceset trenle Harkiv’deki Manlisova askeri tank fabrikasına getirildi. Cesetlerin ilk bölümü bugün Hollanda’ya ulaşması bekleniyor. Hollanda Başbakanı Mark Rutte cesetlerin kimliklerinin belirlenmesinin aylar sürebileceğini söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporda ise düşen uçakla ilgili olarak Ukrayna ordusu suçlandı. Raporda, Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının düşen uçağın 3 ila 5 kilometre yakınında uçtukları belirtildi. Düşen uçağın Ukrayna hava sahasında rotasının 14 kilometre dışına çıktığına dikkat çekildi. Rus yetkililer bu olayın radardan gelen direktifin ardından yaşanmış olabileceğini söyledi.
Türk vekilin asistanı da öldü
Öte yandan Avrupa Parlamentosu’nun (AP) eski milletvekili Emine Bozkurt, Malezya Havayolları’nın MH17 sefer sayılı uçağında Hollandalı eski asistanı Pim de Kuijer’in de bulunduğunu söyledi. Anadolu Ajansı’na konuşan Sosyal Demokrat İşçi Partili (PvdA) Bozkurt, “Haberi duyduğumda büyük şok yaşadım. Hala kendime gelebilmiş değilim” dedi. Ayrıca Malezya Havayolları’nın Londra uçuşlarının güzergahını Suriye hava sahasına kaydırması tepki çekti. Twitter’da havayolunu eleştirenler, “Sizin sorununuz ne? Bir uçak daha mı kaybetmek istiyorsunuz” gibi cümlelerle tepkilerini dile getirdi.
ABD Federal Havacılık Dairesi, yolcu uçaklarının Suriye üzerinden geçmesini tavsiye etmiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Malezya Havayolları’nın düşen uçağı nedeniyle Malezya Başbakanı Necip Rezak’a başsağlığı diledi. Malezya Havayolları’na ait Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan Boeing-777 tipi yolcu uçağı, Ukrayna’nın doğusunda ordu ile ayrılıkçılar arasında çatışmaların yaşandığı bölgede perşembe günü düşmüş, 298 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı.

Haberin Devamı

Cesetleri bile yağmaladılar

Malezya Havayolları’nın düşen uçağında hayatını kaybeden yolcuların yüzüklerinin dahi çalındığı ortaya çıktı. İnternette binlerce kez paylaşılan bir videoda Rusya yanlısı ayrılıkçıların yolcuların cansız bedenlerinden yüzükleri bile çaldığı görüldü. Videoda silahlı ve üniformalı kişiler yolcuların bagajlarını da karıştırırken görülüyor.