Gündem Ulusal güvenlik konusunda her ülkede düzenleme var

Ulusal güvenlik konusunda her ülkede düzenleme var

21.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakan Lütfi Elvan internet suçlarıyla mücadele kanununda değişiklik teklifi hakkında yaptığı açıklamada “Hangi gelişmiş ülkeye bakarsanız bakın ulusal güvenlikle ilgili husus söz konusu olduğunda bu tür düzenlemeler söz konusudur” dedi.

Ulusal güvenlik konusunda her ülkede düzenleme var

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internet suçlarıyla mücadele kanununda değişiklik teklifine ilişkin, “Bu sadece Türkiye’de olan bir hadise değildir, hangi ülkeye giderseniz gidin hangi gelişmiş ülkeye bakarsanız bakın ulusal güvenlikle ilgili husus söz konusu olduğunda bu tür düzenlemeler söz konusudur” dedi.
Elvan, dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ankara’nın aralarında bulunduğu dört ilde “yasa dışı dinleme” ve “paralel yapı” iddialarına yönelik soru üzerine Elvan, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığındaki (TİB) bazı verilerin silinmesi, kriptolu telefonlar, yasa dışı dinleme ve casuslukla ilgili soruşturma yürütüldüğünü anlattı. Elvan, “Biz de gelişmeleri sizin gibi takip ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Sadece Türkiye’de yok’
İnternet erişiminin engellenmesine yönelik başbakan ve bakanlara yetki veren düzenlemeye ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine Elvan, “Ulusal güvenlik, kamu düzeni gerektiren bir durum söz konusu olduğunda ilgili birimler tarafından tedbir alınabileceği açık bir şekilde Anayasamızın 22. maddesinde yer almaktadır” dedi. Daha önce yapılan düzenlemeyle erişimin engellenmesi yetkisinin TİB’e verildiğini anımsatan Elvan, ancak özellikle ulusal güvenlikle ilgili konularda TİB’in yetkili olamayacağının değerlendirilmesi üzerine gerekli düzenlemelerin yapılarak, Başbakanlık ve ilgili bakanın talebinin TİB tarafından Erişim Sağlayıcıları Birliğine aktarılacağını anlattı. Burada 4 saat içinde erişimi engelleme hususunun konulduğuna dikkati çeken Elvan şunları söyledi:
“Mahkeme kararı mutlaka aranacak ve 24 saat içinde de ilgili taraf, mahkemeye başvurarak, bununla ilgili kararı aldırması gerekmektedir. Mahkemenin verdiği karar doğrultusunda hareket edilecektir. Eğer mahkeme, erişimin engellenmesinin kaldırılmasını istiyorsa derhal erişimin engellenmesi kaldırılacaktır. Bu sadece Türkiye’de olan bir hadise değildir, hangi ülkeye giderseniz gidin hangi gelişmiş ülkeye bakarsanız bakın ulusal güvenlikle ilgili husus söz konusu olduğunda bu tür düzenlemeler söz konusudur.”

Haberin Devamı

‘Mahkeme kararı aranacak’
Avrupa Konseyi kararları ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde bu tür durumlar için özellikle ulusal güvenliği ilgilendiren hususlara yönelik kısıtlamalar olduğunu belirten Elvan, şöyle devam etti:
“Buradaki durum sadece aciliyet arz eden bir durum söz konusu olduğunda geçici olarak erişimin engellenmesidir. Kesinlikle mahkeme kararı aranacaktır. Bunu biz yaşadık, şu anki Başbakanımızın Dışişleri Bakanlığı döneminde yasa dışı dinlemeyle ulusal güvenlikle ilgili bir konunun sosyal medyada yayınlanmasıyla ortaya çıktı. Bu gibi ulusal güvenliğimizi ilgilendiren hususlar söz konusu olduğunda ilgili bakanın, bakanlığın veya başbakanlığın başvurusu üzerine, örneğin savunmayla ilgili bir husus söz konusu ise Milli Savunma Bakanlığımızın TİB’e başvurarak, ‘ulusal güvenliğimizi ilgilendiren bir hadisedir dolayısıyla bunun ivedilikle engellenmesi gerekir’ şeklinde talebi olması halinde TİB tarafından bu, doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliğine iletilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliği de geçici olarak erişimin engellenmesini sağlayacak. Ama mahkeme kararı mutlaka aranacak.”

Haberin Devamı

Fuat Avni’ye soruşturma ve erişim engeli

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve TÜBİTAK yöneticilerine yönelik operasyonu önceden haber vererek soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği iddiasıyla “Fuat Avni” adlı twitter hesabıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Alınan bilgiye göre, Gölbaşı Cumhuriyet Savcısı Harun Ceylan, Twitter’da “Fuat Avni” adlı hesaptan paylaşımlarda bulunan kişi ya da kişiler hakkında soruşturma başlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in de aralarında bulunduğu kişilere ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiğinin tespitiyle ilgili başlatılan soruşturmanın gizliliğini, sosyal medya aracılığıyla ihlal ettikleri gerekçesiyle, “Fuat Avni” adlı hesaptan paylaşımlarda bulunan kişi ya da kişiler hakkında soruşturma açıldı. Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi de soruşturmayı yürüten Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi doğrultusunda “Fuat Avni” adlı Twitter ve Facebook hesaplarına erişimin engellenmesine karar verdi. Karar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) iletildi. (ANKARA Milliyet)

Haberin Devamı

Bakan Işık: Sürpriz bir durum yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Işık, yasadışı gazetecilerin yasadışı dinleme operasyonuyla ilgili sorularını yanıtladı. Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı’nın operasyonu kapsamında gözaltına alınan altı isimden beşinin TÜBİTAK’ta başlattıkları idari soruşturma sonucunda açığa alınan ve görev yerleri değiştirilen kişiler olduğunu belirten Bakan Işık, “Bizim açımızdan sürpriz bir durum yok” dedi.

Haberin Devamı

Hatay’da 47 polis yargılanacak

Hatay’da yasadışı dinleme iddialarıyla ilgili başlatılan operasyon kapsamında başlatılan soruşturmada 47 polis hakkında dava açıldı. Şüpheli polisler hakkında “Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek” suçlarından kamu davası açıldığını bildirdi. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal, İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli amir ve polis memurları hakkında başlatılan soruşturma sonunda iddianame hazırlandığını belirtip, polislerin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacağını belirtti. (DHA)

Isparta’da 10 gözaltı

Isparta merkezli altı ilde gerçekleştirilen operasyonda üçü eski personel olmak üzere 10 emniyet mensubu gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde bazı emniyet görevlileri hakkında “Görevleri gereği düzenlemeye yetkili oldukları resmi belgede sahtecilik, haberleşmenin gizliliğini ihlal ve iftira” suçlarından soruşturma yürütüldü. Bu kapsamda Isparta merkez olmak üzere Tunceli, Bingöl, Mardin, Osmaniye ve Antalya illerinde düzenlenen eşzamanlı operasyonda üçü eski personel olmak üzere 10 emniyet mensubu gözaltına alındı. (AA)