İstanbul Uluslararası Dil Sanat Ve İktidar Konusu Mercek Altına Alınıyor

Uluslararası Dil Sanat Ve İktidar Konusu Mercek Altına Alınıyor

10.05.2017 - 10:31 | Son Güncellenme:

.

Uluslararası Dil Sanat Ve İktidar Konusu Mercek Altına Alınıyor

Geçmişten günümüze iktidarların dil ve sanatla ilişkisi ve bu ilişkinin popüler kültür, müzik, sinema ve edebiyata yansımaları “1. Uluslararası Dil Sanat ve İktidar Sempozyumu”nda mercek altına alınıyor.
Bilim insanları ve sanatçılar dilin ve sanatın yönetime katkı ve etkilerini, dilin ve sanatın bir iktidar aracı olarak nasıl kullanıldığını değerlendirecek. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile Giresun Üniversitesi’nin ortak düzenlediği “1. Uluslararası Dil Sanat ve İktidar Sempozyumu” Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Giresun Valiliğinin de katkılarıyla 11-12 Mayıs 2017 tarihlerinde Giresun Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.
Açılış konuşmasını Türk hikâyeciliğinin önemli ismi Rasim Özdenören’in yapacağı, yönetmen Mesut Uçakan’ın sinemanın iktidarla imtihanını anlatacağı, birçok akademisyen ve sanatçının konuşmalarıyla dahil olacağı Sempozyumda, dilin ve sanatın iktidarla kimi zaman bulanık kimi zaman da açık ilişkisi ortaya koyulacak.
Bir tarafta insanoğlunun var olduğundan beri kullandığı dil, diğer tarafta en az dil tarihi kadar eski, insanların duygularını, düşüncelerini çeşitli unsurlarla ifade etme aracı olan sanat. İktidarların kendini tanımlamada vazgeçilmez iki unsur olan dil ve sanat, hem klasik hem de modern dönemde iktidarla birlikte geçirdiği dönüşümler konuşulacak. Cumhuriyet’in ilk yıllarında uygulanan kültür politikasının sanat biçimlerine etkisi, ulusal kimliğin inşası süreçlerinde dil ve sanatın kullanılışı, sanatta özerklik meselesi, sanatçıların sistem karşıtı söylemleri ve daha birçok başlıkta bildiriler sunulacak.
1.Uluslararası Dil Sanat ve İktidar Sempozyumu, 11-12 Mayıs 2017 tarihlerinde Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi’ndeki Şehit Ömer Halisdemir ve Mehmet Akif Ersoy konferans salonlarında eş zamanlı olarak yapılacak.

Yazarlar