Gündem Ünal: Eskişehir’den verdiğimiz emirler etkili oldu

Ünal: Eskişehir’den verdiğimiz emirler etkili oldu

28.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili ifade verdi.

Ünal: Eskişehir’den verdiğimiz  emirler etkili oldu

Ünal ifadesinde 15 Temmuz günü Hava Füze Savunma Komutanlığı Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver’in kızıyla emekli Hava Tuğgeneral’in oğlunun nikah töreni için İstanbul Deniz Kulubü’nde olduğunu söyledi. Ünal, Eskişehir’deki Hava Harekat Merkezine telefonla bütün birliklere yayımlanmak üzere “Ankara’daki Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi yasadışı kişilerin elindedir, buradan verilen emir yerine hiçbir şeklide yerine getirilmeyecektir, bütün, emirler Eskişehir Hava Harekat Merkezinden benim adıma yayınlanacaktır, ben emir vermediğim sürece hiçbir uçakta uçmayacaktır şeklinde emir verdim.

‘Plan geliştirdiler’

Bu mesaj bütün birliklere hemen yayınlandı. Böylece Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi yetkilerinin Eskişehir Hava Harekat Merkezinde olduğunu ilettim” dedi. Tüm bu olaylarda Eskişehir’de alınan tedbirin çok etkili olduğunu söyleyen Ünal, “Zira sayın Başbakan ile sayın Milli Savunma Bakanının Eskişehir’deki Harekat Merkezi ile direk temas halinde Akıncı Üssündeki faaliyetlerin bastırılması konusunda plan geliştirdiklerini ve Eskişehir l. Ana Jet Üs F4 uçaklarıyla Akıncı 4. Ana Jet Üs pistlerini kapatmak için bombaladılar.

Ayrıca meydanın 3 ayrı noktasına psikolojik baskı amacıyla da bombalama yaptılar. Bunları yaparken herhangi bir personelin zaiyat olmamasına gayret gösterdiler. Bu eylemleri yapan herkesten şikayetçiyim” dedi.

Haberin Devamı

Evrim: Sizin de canınız tehlikede

Akıncı üs komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim’e telefon açtığını belirten Ünal, “’Görevi ben verdim, mecburdum’ dedi. Bende ‘böyle bir mecburiyet yok, havaya uçak kalkmayacağına dair emir size verildi’ dedim. Bana ‘durum bildiğiniz gibi değil, benim de canım tehlikede sizin de canınız tehlikede’ dedi. Bu konuşmadan önce darbeciler tehdit etmiştir diye düşünmüştüm ancak daha sonra bu işin içinde kendisinin de olduğunu anladım. Bana ‘yanımdakiler konuşmamızın sonlandırılmasını istiyorlar’ dedi ve telefonu kapattı. Ona bir daha ulaşamadım” dedi.

‘Öztürk, Güler’le karargâha geldi’

Akıncı’dan karargaha geldikten sonra arkasından Akın Öztürk ile diğer derdest edilmiş Korgeneral Haşan Küçükakyüz, Korgeneral Mehmet Şanver, Korgeneral Fikret Erbilgin, Tümgeneral Haluk Şahar, Tümgeneral Fethi Alpay’ın geldiğini anlatan Ünal, “Akın Öztürk Akıncı üssünden firar eden diğer darbecilerle birlikte araziye doğru kaçmadı. Bizim hemen arkamızdan Hava Kuvvetleri Karargah Merkezine tahminime göre Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in arabasıyla geldi. Akşam karargahtan birlikte ayrıldık” dedi.