Gündem Üreten profesör pişman oldu!

Üreten profesör pişman oldu!

28.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de gençler arasında yaygınlığı ve ölüm vakalarının artması nedeniyle gündemde olan ‘bonzai’ adlı sentetik uyuşturucuya karşı tüm dünyada önlemler alınıyor. Bonzai, aslında ABD’li bir bilim adamı tarafından ‘yanlışlıkla’ gelirştirildi

Üreten profesör pişman oldu

ABD’deki Clemson Üniversitesi’nde organik kimya profesörü olan John William Huffman, 1984 yılında HIV/AIDS, MS hastaları ve kemoterapi gören kişilerin ağrılarını dindirmek üzere ‘sentetik marihuana’ üretme çalışmalarına başladı. Huffman ve ekibi ilk kez 1995 yılında esrarın bileşenlerini taklit eden bir formül geliştirmeyi başardı. Huffman, zararlı etkilerini gideremediği için “JWH-018” adını verdiği bu madde üzerindeki çalışmalarını rafa kaldırdı.
Bonzai’nin uyuşturucu olarak ortaya çıkması ise 2004’te gerçekleşti. Bir grup girişimci, Huffman’ın yayınlanan araştırmalarından aldıkları formül ile ‘sentetik marihuana’ geliştirmeye başladı. İlk kez Almanya’da ‘Spice’ ve ‘K2’ markaları altında ‘kimyasal marijuana’ olarak satılan madde kısa sürede yayıldı. İlgili bir yasal düzenleme olmadığı için ilk zamanlarda benzin istasyonlarında bile satılıyordu.
Huffman, bu maddeyi kullanmanın “Rus ruleti oynamaya eşdeğer” olduğunu söylüyor. Bonzai, 2009’da Almanya, Fransa, Rusya, İngiltere, İsviçre’de 2012’de ABD’de yasaklandı.