Ege Urla’da gastronomi turizmi gelişecek

Urla’da gastronomi turizmi gelişecek

16.08.2018 - 00:43 | Son Güncellenme:

2 bin 600 yıl öncesine tanıklık eden, Uluslararası Urla Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Başkan Sibel Uyar, “Zengin mutfak kültürümüzle gastronomi turizmini geliştireceğiz” dedi.

Urla’da gastronomi turizmi gelişecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Kaymakamlığı, Urla Belediyesi ve Urla Ziraat Odası işbirliğinde düzenlenen, 2 bin 600 yıl öncesine tanıklık eden, ‘Uluslararası Urla Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri’ Urla’da coşkuyla kutlandı. Jandarma Kavşağı’ndan Urla Cumhuriyet Meydanı’na gerçekleşen kortej yürüyüşünün ardından şenlik, halk dansları gösterisi, açılış konuşmaları, ürün yarışması ve üzüm sıkımıyla devam etti. Şenlikte, çeşitli dallarda üretim yapan Urla kwöylüsünün en iyi ürürleri altınla ödüllendirildi.

Haberin Devamı

İzmir Modeli vurgusu

Şenliğe katılan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, tarımsal kalkınmaya büyük önem verdiklerini kaydetti, “Büyük tarım hamleleri yaptık devam ettirmek zorundayız. Bize düşen bunların planlı şekilde üretmek, yerelde kalkınmayı sağlamak. Yerelde kalkınma Aziz Kocaoğlu’nun yaptığı Türkiye’de ilk adımdan biridir. İzmir’de tarım yüzde 10’a yakın iken Türkiye’de yüzde üçtür” diye konuştu.
Belediye Başkanı Sibel Uyar da, Yarımada’nın tepelerinde zeytini, ovalarında meyveleri, sebzeleri ile harika bir doğaya sahip olduğunu vurguladı, “Yaşadığımız zengin coğrafya Urla’da, Yarımada’ya özgü çok özel tarım ürünlerinin yetişmesini sağlıyor. Zengin mutfak kültürümüz Urla’da gastronomi turizminin gelişmesine olanak sağlıyor. Bizlere düşen görev de bu bereketi gözler önüne sermek, tanıtmak oluyor” dedi. Yerelde kalkınma hamlesine de değinen Başkan Uyar, şunları söyledi: “Yerelde Kalkınma İzmir Modeli adıyla anılan bu hamle dünyaya örnek bir model oldu. Kırsalda üretim yapan küçük ölçekli aile işletmelerinin üretime devam etmesini sağlamak amacıyla tarımsal kalkınma kooperatiflerini ve üretici birliklerini destekledik. Üretimde örgütlendik. Çiftçimize hayvan ve fidan dağıttık. Mühendislerimizin kontrolünde eğitimler verdik. Sadece tarımsal değil, her alanda üretimi ve büyümeyi destekledik, destekliyoruz.” Nurettin Kılıç da, çiftçilerin desteklermesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

Ürünler yarıştı

Uluslararası Urla Geleneksel Bağbozumu Şenliği kapsamında ürün yarışması gerçekleşti. Sofralık üzümde Hediye Erdoğan, şaraplık üzümde Yıldıray Kurcal, kavunda Fikriye Akova, çiçekte Adem Kozan, bamyada Hatice Haytaoğlu, domateste Hüseyin Çinay, incirde Hatice Özer ve meyve dalında Hayriye Boz dereceye girdi. Ödülleri Aydoğan, Uyar ve kılıç verdi.

Yazarlar