Gündem Üsküdar’dan Rio’ya olimpiyat yolculuğu

Üsküdar’dan Rio’ya olimpiyat yolculuğu

20.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’deki savaştan kaçıp İstanbul’a sığınan yüzücü Rami Anis, 4 yıl yarışlara katılmayı bekledi. Mülteci statüsünden dolayı resmi yarışlara katılamayan Anis, Belçika’da olimpiyat hayalini gerçekleştirdi

Üsküdar’dan Rio’ya  olimpiyat yolculuğu

Uluslararası Olimpiyat Komitesi(IOC)tarafından Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde bu yaz 31’incisi düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’nda mülteci sporculardan oluşan bir takım da yarışmalarda yer alacak.Rio’da ‘Mülteci Olimpiyat Atletleri Takımı’ adına yarışacak 2 Suriyeli sporcudan biri yüzücü Rami Anis. Anis’in hikayesinde Türkiye geniş bir yer tutarken, genç yüzücü azmi ve kararlığıyla diğer sporcular arasından sıyrılıyor.

Kendiyle yarıştı
Suriye’nin Halep kentinde doğan Rami Anis, ülkesindeki iç savaş sebebiyle Türkiye’ye 2011’de geliyor. Yüzme branşında ülkesini milli takımda temsil eden Anis, savaşın başladığı yıllara dek 2012 Londra Yaz Olimpiyat Oyunları’na hazırlanıyordu. Olimpiyat hayali kurduğu o yıllarda ülkesinde yaşanan gelişmeler, onu spordan uzaklaştırdığı gibi ülkesinden de ayırdı. Ailesinin aldığı kararla Türkiye’ye sığınan Anis, İstanbul’da eğitim amacıyla bulunan ağabeyi Eyad’ın yanına geldi. Ağabeyinin Üsküdar’daki evine yerleşen Anis, mülteci olarak kaldığı İstanbul’da da olimpiyat tutkusundan vazgeçmedi. 4 yıl boyunca Üsküdar’daki Galatasaray Spor Kulubü’ne ait olimpik yüzme havuzunda antrenmanlarını sürdüren Anis, statüsünden ötürü hiçbir müsabakaya katılamadığı için havuzda kendisiyle yarıştı.

Savaş biterse dönecek
Türkiye’de resmi yarışlara katılamayan Anis’in hayatı, babasının geçen yıl Belçika’ya gitmesiyle değişti. Babasının arkasından kardeşiyle birlikte Belçika’ya gitmeye karar veren Anis, ekim ayında İzmir’den kaçak yollarla Sisam Adası’na geçti. Zorlu yolculuğun ardından Belçika’ya ulaşan Anis, burada 100 metre kelebek disiplininde olimpiyatlara gitmeye hak kazandı.

Anis, Belçika’da çatışmadan uzak bir hayat sürse de vatanından uzakta olmak pek çok mülteci gibi onun da sıkıntı çektiği bir konu. Suriye’deki savaş bittiği takdirde ülkesine dönmeyi istediğini belirten Anis, “Halep’te doğdum ve bu kente ait birçok anıya sahibim. Halep benim çocukluğumu geçirdiğim spor yaşantıma başladığım yer. Ailem ve arkadaşlarım orada yaşıyor kısacası Halep benim her şeyim” diyor.

Anis ayrıca Türkiye’de kaldığı süre içerisinde geçirdiği günlerin çok değerli olduğunun altını çizerken arkadaşlarıyla konuştuğunu belirterek onları çok özlediğini vurguladı.

Haberin Devamı

‘Yarışamadığı için gitti’

Kardeşinin Türkiye’de yarışlara katılamadığı için zorlandığını belirten Anis’in ağabeyi Eyad Anis, “Rami, Türk vatandaşı olmadığı için resmi organizasyonlarda yarışamadı. Sene boyu hazırlandığı bir yarışın iptal olması onu çok etkiledi. Bu olayın da etkisiyle Avrupa’ya kaçmayı kafasına koydu. Galatasaray, kardeşime antrenmanlarını yapması için havuzlarını açtı. Maddi anlamda bir destek alamasak da bu Rami için çok önemliydi” dedi.