Gündem Usta gazeteci Mete Akyol’u kaybettik

Usta gazeteci Mete Akyol’u kaybettik

04.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk basınının duayen gazetecilerinden Milliyet’in ‘Mete Ağabey’i 81 yaşında hayatını kaybetti. Dün sabah otomobiline bindiği sırada fenalaşan Akyol, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı

Usta gazeteci  Mete Akyol’u kaybettik

Uzun yıllar Milliyet’te çalışan gazeteci Mete Akyol (81) dün sabah saatlerinde Ankara’ya gitmek üzere bindiği aracında fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Akyol’u yarın Büyükada’da düzenlenecek cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlayacağız.

Haberin Devamı

‘Basın Şeref Kartı’ sahibi gazeteci ve yazar Mete Akyol, Ankara’ya gitmek için dün sabah saatlerinde Ataşehir’deki evinden çıkarak aracına bindi. Direksiyon başında fenalaşan 81 yaşındaki Akyol, Ataşehir Memorial Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak Akyol, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Başkent Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi ve Bütün Dünya Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mete Akyol’un arkadaşı Yunus Demir yaptığı açıklamada, “Merhum, Ankara’ya gitmek için aracına bindiği sırada direksiyon
başında fenalaşınca Ataşehir Memorial Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak sabah saat 10.00 civarında vefat etti” dedi.

Milliyet’in gücü

Haberleri ve röportajlarıyla ünlenen usta gazeteci Akyol’un cenaze töreninin yarın Büyükada’da gerçekleştirileceği açıklandı. Akyol’un cenazesi öğle namazını müteakip Hamidiye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Büyükada Mezarlığı’na defnedilecek.

Haberin Devamı

Evli ve bir çocuk, iki torun sahibi Mete Akyol, 1935 yılında Ordu’da doğdu. Akyol, ilköğrenimini Ordu Gazi İlkokulu’nda orta öğrenimini ise Talas Amerikan Okulu ve Tarsus Amerikan Koleji’nde yaptı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin İngiliz dili ve edebiyatı bölümünden mezun olan Mete Akyol, Mesleğe öğrencilik yıllarında başladı. 1951 yılında Ulus gazetesinin çocuk sayfasında çeviriler
yapan Akyol, 1953 yılında Hürriyet gazetesinin Tarsus muhabiri olarak göreve başladı.

1959’dan 1994’e kadar Milliyet, Öncü, Hürriyet, Dünya, Günaydın, Sabah gazetelerinde muhabir, röportaj yazarı, köşe yazarı, genel yönetmen ve genel yayın yönetmeni olarak değişik görevlerde bulundu. TRT 1, TRT 2, NTV ve TV8 televizyon kanallarında çeşitli programlar yaptı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Başkent Üniversitesi’nde gazetecilik dersleri veren Akyol’un, beşi gazetecilik deneyimlerini aktardığı altı kitabı bulunuyor.

Halen mütevelli heyet üyesi olduğu Başkent Üniversitesi’nce yayımlanan ‘Bütün Dünya’ dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapan Akyol, aynı zamanda Başkent Üniversitesi Radyosu, Radyo Başkent ve Kanal B televizyonunun üst kurul üyesi görevlerini de üstlenmişti. Kanal B’de her pazartesi “Bilmek Gerek” adlı bir şöyleşi programı yapan Mete Akyol, ayrıca Başkent Üniversitesi ve Sağlık Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi.

Haberin Devamı

‘Güçlü kalemdi’

Milliyet yazarı Sami Kohen, Mete Akyol için şunları söyledi:

“Mete ile birlikte yıllarca aynı gazetede çalıştık. O Ankara büroda görev yapsa da zaman zaman İstanbul’da da
görüşürdük. Mete ile birbirimize çok benzerdik. O da her zaman buna takılırdı. Bu benzetme onun çok hoşuna giderdi. Mete Akyol Ankara’da geçirdiği yıllarda yaptığı röportajlarla, yaptığı atlatma haberlerle gerçekten güçlü bir kalemdi. Çok güvenilir bir gazeteciydi.

Mete, asansöre ve uçağa binmeyi sevmezdi. Gazetenin Ankara bürosu gökdelene taşınınca onun için büyük bir sınav olmuştu. Çok aktif ve gündemi değiştirecek yazılara imzasını atmıştı. Çok titizdi haber konusunda, defalarca uğraşır her şeyi kontrol ederdi. Çok sevdiğim ve çalışmalarını da takdirle izlediğim bir meslektaşımdı.”

Haberin Devamı

‘Üslubu çok beğenilirdi’

Milliyet yazarı Doğan Heper de, “Mete uzun süre Milliyet’te çalıştı. O Milliyet’te iken ben de yazı işlerindeydim. O kendine has bir yazardı. Röportajlar yapar, haber için bol bol başka şehirlere giderdi. Hiç üşenmezdi. Yazardı, yazardı. Okuyucu onun üslubunu çok beğenirdi, bunu yazılarının gördüğü rağbetten anlardık. İyi gazeteci olmak bu ise o çok iyi bir gazeteciydi. Ruhu şad olsun” diye konuştu.