Ekonomi Üstü tuz altı gaz

Üstü tuz altı gaz

11.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin günlük doğalgaz tüketiminin altıda biri artık Tuz Gölü’nün altında dev mağaralara depolanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1.2 milyar metreküplük doğalgaz depolama kapasitesini 5.4 milyar metreküpe çıkartacak yatırım başlatıyoruz” müjdesini de verdi. Böylece günlük ihtiyacın üçte biri hazırda bekleyecek

Üstü tuz altı gaz

Tuz Gölü’nün altına doğalgaz depolanmasını sağlayacak ve Türkiye’nin enerji güvenliğine çok önemli katkıda bulunacak tesisi açan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Açılışını yaptığımız 1.2 milyar metreküplük doğalgaz depolama kapasitesini 5.4 milyar metreküpe çıkartacak yeni bir yatırımı da başlatıyoruz. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bu yatırım da devreye girdiğinde Tuz Gölü’nden sisteme verilebilecek günlük doğalgaz miktarı 80 milyon metreküpe kadar çıkabilecek. Bir başka ifadeyle günlük tüketimi depolanmış gazdan karşılama oranı üçte bire yükselecek” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Aksaray 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda gerçekleştirilen Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi ve yapımı tamamlanan kamu yatırımlarının toplu açılış törenine katıldı.

Üstü tuz altı gaz

Toplam maliyeti 700 milyon doları bulan Tuz Gölü yeraltı doğalgaz depolama tesisinin ülkeye, millete hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, bu proje kapsamında Sultanoğlu yakınlarında Tuz Gölü’nün yüzeyinin bin 100 ile bin 400 metre altında doğalgaz depolarının oluşturulduğunu söyledi.

Her biri 630 bin ile 750 bin metreküp arasında kapasiteye sahip 12 suni mağaraya toplamda 1.2 milyar metreküp doğalgaz depolanacağını belirten Erdoğan, böylece gerektiğinde günlük 44 milyon metreküp doğalgazın şebekeye verilebilecek bir rezerve sahip olunacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Altıda birini depoluyor

Tuz Gölü’nün altındaki depolara ilk doğalgazı bastıklarını ifade eden Erdoğan, depolardan ilk aşamada ülkenin günlük ihtiyacının altıda biri kadar doğalgazın depolanabileceğini belirtti.

“Burada sizlere bir de müjde veriyorum” diyen Erdoğan, “Açılışını yaptığımız 1.2 milyar metreküplük doğalgaz depolama kapasitesini 5.4 milyar metreküpe çıkartacak yeni bir yatırımı da başlatıyoruz. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bu yatırım da devreye girdiğinde Tuz Gölü’nden sisteme verilebilecek günlük doğalgaz miktarı 80 milyon metreküpe kadar çıkabilecek. Günlük tüketimi depolanmış gazdan karşılama oranı üçte bire yükselecek” ifadelerini kullandı.

Acil durumlarda ülkenin gaz ihtiyacını karşılamaya yönelik başka çalışmaların da bulunduğunu dile getiren Erdoğan, doğalgaz depolama tesisinin yanı sıra belediye, il özel idaresi, Toplu Konut İdaresi, ilgili bakanlıkların ve kurumların 276 milyon lirayı bulan 19 ayrı eser ve hizmeti de açtı.

Yerli kaynakların payı daha artacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin enerji arz güvenliğini ve yerli kaynaklarını ekonomiye kazandırmak için çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini belirterek, “Geçen yıl, yerli kömürün elektrik üretimindeki payını bir önceki yıla göre yüzde 23 artırdık. Aynı şekilde, 2016’da yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payını da yüzde 31’in üzerine taşıdık” dedi.

Haberin Devamı

Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nin açılışında konuşan Albayrak, Türkiye’nin enerjideki stratejisini üç unsur üzerine kurduğunu, bunlardan ilkinin gerçekleşecek projelerin “tüm tarafların menfaatine olması” unsuru olduğunu anlattı.

İkinci unsurun da bölgesel ve küresel enerji arz güvenliğine katkıda bulunulması olduğuna dikkati çeken Albayrak, üçüncü konunun ise bölgenin ve dünyanın huzuruna katkıda bulunmak olduğunu aktardı. Albayrak, bu şartlara uyan her projeye destek olacaklarını vurguladı.

Daha çok çalışacağız

Doğalgazın yanında elektrik alanında da benzer bir stratejiyi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmak için başlattıklarını dile getiren Albayrak, özellikle yerli kömüre dayalı elektrik üretimin payını artırmayı amaçladıklarını söyledi. “Büyük Türkiye için durmadan çalışacağız” diyen Albayrak, “15 Temmuz’da bir kez daha gördük ki Türkiye’nin diz çökmesi için maşaları tutan eller hazırda bekliyor. Maşaların eliyle mesaj vermeye, yol çizmeye çalışanlara daha çok çalışarak ülkemizi çok daha güçlü kılarak cevap vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Eyfel Kulesi’ni içine alabilecek derinlikte

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nin doğalgaz enerji arz güvenliği açısından bir kilit taşı olduğunu söyledi.

Özcan, Türkiye’de 13 milyonu aşkın konutta doğalgaz tüketildiğini ve bu konutlardaki tüketimin 10 milyar metreküp seviyesinde gerçekleştiğini dile getirerek, “Dolayısıyla burada yaklaşık 13 milyon konutumuzun doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 12’lik kısmını da depolamış oluyoruz” diye konuştu.

Flamingolara yaradı

Tesisin depolama alanının 3 bin 300 dönüm ve toplamda 12 suni mağaradan (kavern) oluştuğunu aktaran Özcan, “Her bir kaverna, içerisine bir Eyfel Kulesi’ni alabilecek derinlikte, yerin bin 400 metre altında. Bu kavernanın içerisine yüksek basınçla gaz dolduruyoruz. Her bir kavernanın yaklaşık 100 milyon metreküp depolama hacmi var. Aksaray’ın yıllık doğalgaz tüketimi 25 milyon metreküp. Sadece bir tane kavernamızda 4 kere Aksaray ilini besleyebilecek gazı depolamış oluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Özcan, depolama bölgesinden tahliye edilen tuzlu suyun kuraklık oluşan başka bir bölgede çevresel canlanmaya sebebiyet verdiğini ve bu canlanma ile flamingolara daha güzel bir ortam sunulduğunu anlattı.

AKSARAY’A HAVAALANI

Başbakan Binali Yıldırım, açılaşta yaptığı konuşmada medeniyetlerin kavşağı Aksaray’ı ticaretin de önemli bir kavşağı haline getirdiklerini, Aksaray üzerinden iki tren hattını Akdeniz bölgesine, limanlara bağlayacaklarını ifade etti.

Yerköy, Kırşehir, Aksaray, Ulukışla, Adana tren hattının yapımına 2018 yılında başlanacağını belirten Yıldırım, Aksaray, Konya, Antalya tren yolunun da etüt ve proje çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Yıldırım, “Hiç merak etmeyin, hava yolunda da Aksaray’ı geride bırakmayız. İnşallah Aksaray’ın havaalanı da olacak. Ulaştırma Bakanımız, geçen hafta buraya yaptığı çalışma ziyaretinde bütün bunları sizlerle paylaştı, size müjdeyi verdi” dedi.

Yazarlar