Gündem Üstüne basarak ölüme götürdüler

Üstüne basarak ölüme götürdüler

05.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

2013’te havalimanında polislerin, ABD’li bir kadının üstüne basarak ölümüne sebep oldukları ortaya çıktı. 12 polis ve bir doktor yargılanıyor

Üstüne basarak ölüme götürdüler

ABD vatandaşı siyahi Tracey Lynn Brown (48) isimli kadının, 2013’te transit yolcu olarak bulunduğu Atatürk Havalimanı’nda tartışma yaşadığı polisler tarafından nefesiz bırakılması sonucu öldüğü ortaya çıktı.
Kadının ölümünden sorumlu tutulan 12 polis ve havalimanı doktoru hakkında yöneltilen suçlamalrla ilgili davanın dördüncü duruşmasının ise Ekim ayında yapılacak.

17 dakika bastılar
4 Nisan 2013’te Özbekistan’dan ABD’nin Chicago kentine gitmek için Atatürk Havaalanı’na gelen ABD vatandaşı Tracey Brown, kamera kayıtlarına göre havaalanının dış hatlar geliş terminalinin bulunduğu bölümdeki Pasaport Kontrol Büro Amirliği’ne girip polislerle bir süre tartışıyor. Kamera kayıtlarına göre, kısım odasına girdiği görülen kadın, polislerin iddiasına göre makasla bir memuru yaralıyor. Kelepçeyle bağlanan kadın, kelepeçden de kurtulunca 6 - 7 polis tarafında yüzü koyun yere yatırılıp, 17 dakika boyunca sırtına, ayaklarına ve ellerine, dizleri ile baskı uygulanıyor. Arada kadının fırsat buldukça bacaklarını salladığı da görüntülere yansıyor.

10 gün yoğun bakımda kaldı
Polislerin çağırdığı doktor Mesut Ö., kadınla bir temas kurmadan kadına sakinleştirici iğne yaptı. Doktor odadan çıkınca, polisler kadının nabzı atmadığını fark edip doktoru çağırdı. Kadını çeviren doktor, yaklaşık 7 dakika boyunca kadına kalp masajı yapıp hastaneye sevk etti. 10 gün yoğun bakımda kalan kadın, 18 Nisan 2013’te hayatını kaybetti. Otopside “Kişinin ölümünün, göğüs ve boyun bölgesine uzun süreli bası uygulaması sonucu meydana geldiği” ifade edildi. Soruşturmayı tamamlayan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 polis memuru ve Doktor Mesut Ö. hakkında dava açtı. Başsavcılık, polisler hakkında ‘Zor kullanma yetkisini aşarak ölüme neden olma’ suçundan 12 yıldan 16 yıla, doktor hakkında da “Taksirle ölüme neden olma” 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
Polisler, suçsuz olduklarını belirterek beraatlerini istediler.